Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsåkers Viveca Lärn!

/
  • Vinner i längden.  Eva Kohlström och hennes skröna om en misslyckad medelålders man.

Annons

Torsåkersförfattaren Ewa Kohlström har skrivit en smygleende skröna som tar tid att starta, men när väl berättelsen har börjat puttra på, märker jag att jag ser lite fram mot att få slå mig ner med huvudpersonen Gunnar igen.

Ewa Kohlström har inte alla författarens verktyg, och boken hade kunnat skära bort otaliga detaljer, med hundra sidors bantning som resultat, men om man har överseende med detta har hennes roman ”Vinnarhålet” kvaliteter.

Hon skildrar en misslyckad, medelålders man som efter trassliga affärer lever på existensminimum. Om möjligt är han en ännu mer vårdslös bilförare än ekonom, och efter en bilolycka döms han till en tid i fängelse.

Först när Gunnar har blivit inlåst, spritter berättelsen till, och författarens styrka är blicken för det löjeväckande i svensk byråkrati, och hennes huvudpersons möte med kriminalvården erbjuder många uppslag för satir.

Den timida Gunnar tas av det grovt kriminella klientelet för att vara en genialisk brottslíng, som klarat sig undan med ett lindrigt fängelsestraff genom att avrätta medels bilolycka. De vägrar acceptera den sanna förklaringen: Att han var så korkad att han inte skaffade sig en advokat.

Gunnar äter sig mätt inne på anstalten, och tiden där medför också andra positiva erfarenheter som ger hans torftiga liv en ny lyster.

Ewa Kolhström har Viveca Lärns talang för att se och skildra tillvarons udda fåglar.

Mer läsning

Annons