Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar du ringa Täppas i dag?

Annons

Slå på radion på morgnarna för Täppas är där igen. Herr Fogelberg är den roligaste av programledarna i Ring P1. Han vågar vara personlig och han vågar säga emot.

Han kan vara sträng, i synnerhet mot människor som försöker beskriva sig själva som offer. Hans inställning, och den sticker han inte under stol med, är att varje människa är ansvarig för sitt eget liv.

Han är minst lika krävande mot sig själv som han (ibland) verkar vara mot andra. I den aktuella boken ”Trött, fet & 50” berättar han om en livsresa som inte alls varit enkel men som kommit att handla om just detta, att lära sig ta ansvar för och vårda det liv som man har fått. Visserligen kallar sig berättaren vid något tillfälle Teddy Fågelström, men att boken har självbiografisk grund kan man knappast ta miste på.

Det fanns en tid när bokens berättare strulade omkring i Stockholm. Han var bara trettio när han fick veta att han hade en ögonsjukdom som skulle göra honom blind. Det vägrade han, eller klarade inte, att ta till sig. Undra på det, kan man tänka.

Dessförinnan hade han med växlande framgång surfat på gröna vågen, byggt sig bo ihop med andra på landet och försökt leva det enkla livet. Kvinna, barn, snickeri. Ändå uteblev glädjen.

Det blir skilsmässa, skrivande, flytt till storstaden, mera skrivande och fram växer ett oroligt men engagerande liv som frilans i medievärlden. Där drar man sig inte för att ta sig ett järn eller två. Där är flickorna många.

Så när ögonen börjar trilskas kommer han att lägga massor av kraft på att hålla verkligheten ifrån sig. Han skämtar bort sina problem, och dricker. Han arbetar hårt och dricker, han gör tv och dricker, skriver och dricker. Tills han träffar Hedvig och de båda bestämmer sig för att satsa på varandra. Vilket berättaren visserligen gör men med flaskan ständigt tillreds.

Inte ens när Hedvig och han har flyttat till ett lugnare liv i ett hus i Hälsingland kan han först låta bli alkoholen. Det krävs ett ultimatum (Hedvig hotar överge honom) och många samtal med kloka vänner för att få honom att våga släppa taget.

”Trött, fet & 50” skildrar den alls inte lätta vägen in i blindheten och ut ur alkoholdimmorna. De vägarna går parallellt och det fina är att författaren verkligen lyckas övertyga läsaren om att blindheten trots allt är det mindre av hans problem. Större har varit att han inte tagit ansvar för det liv han har.

Först när han gör det, tar ansvar, börjar bitarna falla på plats, umgänget med barnen intensifieras och han upptäcker att han kan hitta mycket gott och njutbart och roligt också i det oseende liv han har.

Täppas Fogelberg skriver med lätt hand också om det besvärliga. Hans lovtal till ”det lilla livet” är fint. I hans berättelse finns en uppfordran: ta hand om dig själv, du läsare, för det är du skyldig både dig själv och dem som älskar dig och bryr sig om dig.

Han är Gävlebon som blev storstadskändis och sen hälsing. Var en ung, begåvad strulputte som mognade till människa. Här berättar han hur det gick till. På vägen serverar han många roliga historier om sina egna fadäser och en god portion livsvisdom. n

 

Mer läsning

Annons