Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världs­artist föddes missbildad

/
  • Stor röst i liten förpackning. Thomas Quasthoff , en av världens främsta sångare, berättar om sin uppväxt med humor och vrede i en nyutkommen självbiografi.

Annons

är en av världens främsta sångare, en basbaryton som kan sjunga Bach och Schubert lika läckert som han tar jazzton. Han har fått mängder av priser för sin sång. Han är efterfrågad i hela världen. Sverige besökte han för första gången härom veckan och musikkritikerna var rent lyriska i sina artiklar om hans framträdande.
En stor röst alltså, dock i liten förpackning: han är ett neurosedynbarn. Han är född utan armar och med bara sju fingar på händerna; också benen är förkrympta. På sin väg mot toppen har han inte fått något gratis, utom rösten och musikaliteten och en jäkla ihärdighet.
Hans självbiografi ”Rösten” har nu också kommit på svenska. Den är ovanlig på flera sätt. Den är öppenhjärtig, spirituell, rolig och ger intressanta inblickar i sångarens arbete med musiken.


bror Michael, journalist och författare, som hållit i pennan. Han är några år äldre än Thomas och har varit sin brors vän och vapendragare sedan de var små.
Man anar en stark gemenskap i familjen Quasthoff. Den behövdes när andre sonen föddes missbildad och fick tillbringa sina första år i gipsvagga. Där låg han på sjukhuset och föräldrarna fick inte ta i honom, bara titta på honom genom en glasruta.
Först vid tre års ålder fick han komma hem.
Läkarna trodde inte att Thomas skulle kunna lära sig gå. De rekommenderade institution. Men föräldrarna tänkte annorlunda. De älskade också sin handikappade son, så när han till slut kom hem vid tre års ålder lärde de honom gå och fungera i vardagslivet. Senare stred de hårt för att han skulle få gå i vanlig skola (mycket motstånd där).


denna uppväxt med en blandning av humor och vrede men utan bitterhet. Han kom ju med familjens hjälp att få en ganska normal uppväxt. Tonårskrisen – vad ska det bli av mig? – ”botades” med sångstudier. Också där fick föräldrarna kämpa.
I musikaliska akademien fick han inget tillträde – han kunde ju inte traktera något instrument.
I gengäld har han hittat några bra mentorer på vägen, skickliga musiker som trott på honom och puffat fram honom.
Hans första pedagog fick snabbt utdelning på sin satsning: den första sångartävling som han sändes iväg till vann han.
Senare noterar han att han aldrig deltagit i någon tävling utan att vinna den.


utan att på något sätt göra sig bred. I stället pekar han på och ger läsaren utförliga inblickar i sitt arbete med till exempel Schuberts ”Winterreise”, en av de sångcykler (lieder) som han har på sin repertoar. Eller hur han som sångare har tagit sig an jazzen, en ungdomskärlek som har hållit i sig.
Allt eftersom har han även sjungit opera konsertant. Han trodde länge att han (eller hans kropp) inte skulle duga, men rösten har avgjort och hans förmåga att gestalta med röst och ansikte.
Också turnélivet kan han berätta mycket från. Men det har han dragit ner på, nu när han närmar sig 50 år och därtill skaffat sig hustru och barn. Thomas Quasthoff är sedan några år professor i Berlin. Hans röst finns i många inspelningar.
Han är både hör- och läsvärd.

Mer läsning

Annons