Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värsta boken

/
  • Snabbare cash. Stockholmsadvokaten och författaren Jens Lapidus har alla utsikter att håva in igen.

Å ena sidan country noir, å andra sidan Stockholm noir. Vår tid är svart, åtminstone som den speglas i litteraturen.

Annons

I de dova skildringarna av en döende landsort kan jag känna igen mig. De våldsamma skildringarna av storstadens undre värld skrämmer skiten ur mig.

En parallell gangsterverklighet. Helt grym, helt galen.

Men också sättet den beskrivs på, av sin one and only svenska mästare Jens Lapidus, är kusligt, förföriskt. Glansen, hetsen, lockelsen, all smartness.

Lapidus är kung i en genre han i princip skapat. Med succén ”Snabba cash”, som följdes av ”Aldrig fucka upp” och serieromanen ”Gängkrig 145”. Alla utspelar sig i samma Stockholmsmijöer. Förort och Stureplan. Juggemaffia och bakåtslick. Samma värsta, coolaste språket. Men fokus på olika personer.

Nu kommer fortsättningen ”Livet deluxe” vari Jorge planerar ett VTR grand style eftersom svennewannabelivet börjar kännas ”tjockt skummish”, medan uppkomlingen JW fördriver tiden på kåken med databrott Salandersize. Expolisen och överklassnobben Martin Hägerström introduceras som undercoverplit.

Och så en kronprinsessa: bossen Radovan Kranjics dotter Natalie. Med plastkam vässad till dödligt vapen i Vuittonväskan. På väg att ta över pappas rike.

Jens Lapidus styrka: att fånga det dubbla. Två världar, toppen och botten, lyxlivet och bajslivet. Men samma pengar. Bara olika sidor av samma smutsiga cash.

”Livet deluxe” är lika värsta maffig som den låter på titeln. En energikoloss, en svällande Red Bull-roman. Fast väcker som sagt dubbla känslor. Det här vill man ju inte känna igen sig i. Hur äkta är snacket, hur trovärdiga är hans berättelser?

Tyvärr, tyvärr. Det visar sig att Jens Lapidus till och med besitter siargåva. I boken oroar sig Jorge och hans rånarsnubbar för att bli sprejade med polisens bevisvapen smart DNA. På Rapport i torsdags: smart DNA presenterades som hetaste nyheten.

Glesbygd noir känns som sagt lugnare. Men Stockholmshelvetet kan få konsekvenser även norröver, anar läsaren av ”Livet deluxe”. Jorge spränger två helikoptrar. De skulle ha använts för myggbekämpning.

Mer läsning

Annons