Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkligt bra debut

/
  • Klassisk debut. Isabella Varricchios roman ”Pioner” är en studie i vänskapens väsen.

Varför förväntas vänner bara vara ”substitut för någon annan, någon som anses vara en viktigare person”? Varför ska vänskapen ”passas in i detta mellanrum, i väntan på, istället för”?

Annons

 

Funderingarna är Helenas, berättarjaget i Isabella Varricchios debutroman ”Pioner”, och i hennes tankar finns romanens själva kärna, dess grundsten. I ”Pioner” reser Helena och Diana till Grekland en sommarmånad, vilken de tillbringar med att oupphörligen diskutera och analysera omgivningen i allmänhet och deras egen vänskap i synnerhet. Vänskapens väsen är den gåta som hela berättelsen kretsar kring.

Helena är jaget som berättar och Diana är det ständiga duet, den plats mot vilken alla rörelser, alla tankar riktar sig. Som berättelsens mottagare är hon viktigare än allt annat, även de andra människor som huvudpersonen kommer nära, som killen med det röda håret.

Varricchio lyckas i sin roman fånga det som är svårt med riktigt nära, svindlande vänskap: nämligen begäret som saknar namn och som därför blir så svårt att handskas med. För Helena, som sätter Diana främst och som kanske är den som vill mest i deras relation, leder det till att hon får leva ut sitt begär i andra, mer destruktiva (?), förbindelser.

”Pioner” är en klassisk debut på det sättet att det är en kortroman som är språkligt undersökande, snarare än rakt berättande. Det är både mycket kroppar och existentiella funderingar.

Men Varricchio gör det synnerligen bra. Hon skapar en förtätad stämning som fullkomligen rycker läsaren från verkligheten bort till en känsloladdad, stekhet grekisk strand. Det är svårt att värja sig mot styrkan i den här berättelsen. Det är inte vanligt att vänskap skildras på det här viset, med denna intensitet, men var och en som någon gång haft en vänskap som varit svår att sätta ord på kommer att känna igen sig. n

 

av Therese Eriksson

Mer läsning

Annons