Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Willén får världar att rasa

/

Annons

Beslutet om att införa ett nationellt DNA-register är nära förestående i Liselott Willéns nya roman ”Ingenstans under himlen”. Politikern Christian Weber har drivit en framgångsrik kampanj. I ett spektakulärt direktsänt tv-inslag demonstrerar han själv hur geschwint det går att lämna sitt salivprov.

En tid senare hämtas Weber av polisen. Hans DNA-profil matchar spåren i ett gammalt olöst flickmord. Aj, aj. Fall på eget grepp. Eller? Finns det brister i det ”perfekta” systemet?

Willéns bok tar upp en debattfråga som ännu inte diskuterats på allvar i Sverige. Svagheterna med ett DNA-register blir uppenbara. Men det är inte så mycket argumentation som gör romanen så engagerande. Det är författarens förmåga att bygga upp ett djävulskt intrikat spänningsnät.

Dagen när mordet skedde är ett blankt blad i Christian Webers almanacka. Mot hans dimmiga minne om en alkoholdränkt vecka står glasklart DNA-bevis. Frun överger honom. Weber lyckas fly från polisen men tror hans ens själv på sin oskuld?

Parallellt återberättas händelserna för tretton år sedan som leder fram till mordet på tioåriga Louise, dotter till ensamstående Anne Helene som är passionerat förälskad i en ny man. En man vars namn läsaren inte får veta. Willén håller strängt osäkerheten vid liv.

”Ingenstans under himlen” fungerar både som thriller och psykologiskt drama. Det handlar dock om vad som sker inom människor i kritiska situationer, mindre om vad som händer mellan dem. Texten vilar på starka karaktärer vars världar rasar. Anne Helenes när dottern dör, karriärpolitikerns när han plötsligt syns på tv som brottsmisstänkt. Hur hanterar man det totala sveket?

Liselotte Willén påminner om Marie Hermansson (”Mannen under trappan”, ”Svampkungens son”) – hennes sätt att beskriva hur en människa förvandlas av personliga katastrofer. Detta dock innan historien urartar i salandersk lagerlokal och hillbillyaction.

Mer läsning

Annons