Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bohman kan få Nordiska rådets pris

/
  • Therese Bohman blev fullständigt överraskad av beskedet att hon nominerats till litteraturpriset.   Foto: Marc Femenia / TT

Therese Bohman och Bruno K Öijer är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2015. För en av dem kom nomineringen som en fullständig överraskning.

Annons

– Det var ingen som hade informerat mig, men plötsligt var det en massa människor som nämnde mig på Twitter och då förstod jag att det är någonting som har hänt, säger en glad Therese Bohman till TT.

Hon och Bruno K Öijer har valts ut som de svenska bidrag som har chans att tilldelas Nordiska rådets litteraturpris 2015 – Therese Bohman för romanen "Den andra kvinnan" och Öijer för sin diktsamling "Och natten viskade Annabel Lee".

– Det känns stort och det är svårt att greppa riktigt. Det är i otroligt fint sällskap också, särskilt Bruno K Öijer som jag älskar, säger Therese Bohman.

Hon har redan påbörjat arbetet med sin tredje roman, som hon hoppas ska bli "större i både omfång och tema".

– Jag tänker på den som en cynisk samtidsroman, säger Therese Bohman.

Bland de övriga nominerade till Nordiska rådets pris märks den norske författaren Jon Fosse, för romanen "Trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd", liksom Danmarks Pia Juul, för diktsamlingen "Avuncular. Onkelagtige tekster", och Helle Helle, för romanen "Hvis det er".

Mer läsning

Annons