Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok i topp!

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Fysisk bok
Förlaget Tranan sänder oss en nyutkommen volym ur sitt Indiska bibliotek – en utsökt antologi med indiska dikter (”tiggarnas poesi/är att peka på sig själva/utan fingrar”). Boken har en kropp, pärmen är sammetsmjukt midnattsblå med präglat mönster och kopparrödglänsade titelbokstäver. Man vill varken släppa den med händerna eller blicken. Nej, e-böckerna kommer aldrig att kunna tävla. De är inte ens på banan.Foto: Jörgen Svensen

(åter) Sandvikens konsthall
Pionjär – igen. Först i Sverige med att ställa ut den tyska konstnären Peter Vogels häpnadsväckande ljudskulpturer – nakna, pigga elektronikkomponenter från prylsamhällets baksidor, som vaknar till liv när publiken rör sig i rummet. Besök! Utställningen behöver dig.

(ny) Läktarvideo
Michael Kochs film ”We are the faithful” kan ses under november på landstingets videovisningsstationer. Den borde engagera de debattglada Gävleborna. Den har nämligen allt i ett: fotbollsarena, supportrar, läktare och retsamt konstverk.

(ny) ”Nordost”
Pjäs som gestaltar verklighetens gisslandrama på en teater i Moskva. På Gävle teater i tisdags blev Gävlepubliken gisslan. ”En historia som går som ett slag rakt i magen”, skrev kultursidans tagna recensent efter föreställningen som var ett gästspel från Riksteatern. Så här drabbande borde teaterföreställningar kunna vara oftare. Eller hur Folkteatern?

(ny) Mats Öström
För att han genom åren varit så underhållande Senast i veckan förnöjde kultur- och fritidschefen Öström oss från ett gammalt tidningsklipp som dök upp. Texten handlade om att när Sandviken skulle starta en kulturskola 1989 hade man Östtyskland som förebild. ”Det som de gjort bra i DDR är det inget fel att använda sig av”, uttalade Mats Öström bara nio månader innan Berlinmuren föll.

Dj Fetto (1), Jan Guillou (2), Digitalt länsmuseum (3), ”Magiska lådan” (4), Gävles busschaufförer (5).

Mer läsning

Annons