Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokinspirerad barnteatervår

/

Goethe, Jules Verne och genusteori. När vårens föreställningar för barn nu drar igång är inspirationen tung. Först ut är dock en lite lättsammare föreställning om djur hos doktorn på Kulturcentrum i Sandviken.

Annons

Barnteater brukar ofta baseras på en bokförlaga, men frågan är om inte barnteatervåren i Gästrikland är extra litterär i vår – när självaste Goethe har inspirerat till Skottes nya familjeföreställning.

Men först ut av barnteaterföreställningarna är Sandviken, där ”Min tur” spelas 31 januari. Ett dockspel för de allra minsta om ett väntrum fyllt med sjuka djur. En pingvin med problem med vingarna, en träanka som saknar hjul och en nalle med bandage väntar på att få komma in till doktorn.

Några som är vana att få inspirera barnteater är Anna-Clara och Thomas Tidholm. Hedmans teater har fastnat för deras ”Ture blåser bort” och kommer till Gävle teater 8 februari för att spela den.

Nästan likadant heter pojken i nästa föreställning på Gävle teater. Sture har fått en ny jacka i föreställningen ”Stures nya jacka”, baserad på Eva Erikssons bok. Genusfrågor för de minsta i en föreställning som tar avstamp i klädbutikernas uppdelning av tjej- och killkläder. Är det verkligen nödvändigt? Spelas 29/3

Vårens stora barnteaterhändelse i Gästrikland är Skottes bidrag till Faust-projektet. I ”Lilla Faust” har Skottes utgått direkt från Goethes tyska originalversion och låter den minsta teaterpubliken i Gästrikland möta en gammal teatertradition där dockteater var ett populärt marknadsnöje.

”Ett dussintal nyskrivna sånger och musiknummer samt en intrikat scenografi bildar underlag till det gruvliga händelseförloppet. Levande akustisk musik och fysiskt skådespeleri kombineras här med oortodox dockteater”, skriver Skottes i en presentation av pjäsen som har premiär 6 mars. Och så är Hans Kellerman tillbaka på Skottes!

Vårens sista bokinspiration är Jules Verne. I ”Jorden runt på 80 dagar” har Phileas Fogg och hans betjänt antagit ett vad och måste skynda runt jorden för att inte förlora. Kommer till Gävle teater 26/4.

Det gäller alltså att börja ta sig igenom bokhögen redan nu, om man vill vara inläst inför vårens barnteaterföreställningar.

Mer läsning

Annons