Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomhus bibliotek fyller 25

/
  • Februari 1990 och dåvarande kulturminister Bengt Göransson inviger Bomhus bibliotek genom att läsa högt ur

Annons

25 år fyller Bomhus bibliotek i dagarna. Det har gått ett kvarts sekel sedan dåvarande kulturminister Bengt Göransson kom till Gävle för att hålla ett högtidligt invigningstal. Han varnade för censurivrare – och läste en saga för barnen.

Nu firar Bomhusbibblan hela veckan med litteraturkafé, teater, musik och jubileumsfika.

”I dag gör vi fler arbetsuppgifter och på kortare tid än för 25 år sedan. Men uppdraget och glädjen i att arbeta på ett bibliotek och att samverka i huset är densamma”, säger Inga-Lena Sundström som enligt ett pressmeddelande tillhört bibliotekspersonalen sedan invigningen.

Ett tidningsklipp från Arbetarbladet 31 januari 1990 visar henne i full färd med att packa upp och placera in i böcker det nybyggda bibliotekets hyllor.

Då hade biblioteket inga datorer. I dag används det på helt andra sätt än för 25 år sedan, konstaterar Inga-Lena Sundström.

Kanske kan biblioteket till och med stå som symbol för den mötesplats och det kulturhus som man drömde om att hela det nybyggda Folkets hus skulle bli. Man har gosedjurskollo, utställningar, babyrytmik , lästips och språkträning, och förskolorna som flitiga gäster.

Under 2014 tog Bomhus bibliotek emot 29 805 besök. 32 557 antal utlån gjordes.

Bomhus Folkets hus, inklusive sitt bibliotek, hade föregåtts av våldsamma politiska strider innan bygget äntligen blev av. De borgerliga gjorde motstånd, folkpartiet hävdade att en sossekupp låg bakom och även Miljöpartiet sa blankt nej.

Men när kulturministern läste högt ur ”Petter och hans fyra getter” en festfylld lördag i februari 1990 tycktes bråket alldeles glömt.

Stort grattis till Gävles 25-årsjubilerande stadsdelsbibliotek!

Mer läsning

Annons