Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja terminen med Håkan Nesser

Möt trötta men hängivna lärare i "Eugen Kallmans ögon" av Håkan Nesser . Boken är en urspännande kriminalgåta som minner om ett svunnet bildningsideal, enligt Arbetarbladet Kulturs recensent.

Annons

Författaren Håkan Nesser har i princip utkommit med en roman om året sedan 1993.

Den norrländska småstaden K med närhet till huvudorten Ö… Var befinner vi oss egentligen i Håkan Nessers nya roman?

En kan inte låta bli att gissa – och grubbla över varför platser tycks ha sådan betydelse i hans författarskap även när de hålls anonyma. Eller är helt fiktiva, som kriminalromanseriens Maardam.

Platserna liknar färdiga dockskåpsmöblemang som de mänskliga huvudrollsinnehavarna rör sig i och förhåller sig till.

Staden K har förekommit tidigare. Den brukar tolkas som Nessers uppväxtort Kumla nära Örebro. Likheterna är många, geografisk placering dock i det inre av mellersta Norrland.

Hit kommer läraren Leon som nyanställd på den ena av stadens två högstadieskolor. Han bär sorg i bagaget. Frun och dottern har drunknat respektive försvunnit efter en fartygskatastrof.

Miljöombytet från Stockholm till K är ett infall men livet i landsorten visar sig inte så lugnande som förväntat. Skolan är infekterad av rasistiska strömningar. Året 1995, när skinnskallar skränar i stadsparken. Hakkors ristas. En skolpojke hittas hängd.

Leon upptäcker att hans företrädare på tjänsten är en närmast mytisk person som dött under oklara omständigheter. Eugen Kallman. Karismatisk lärare. En gåta som person. Gömd i skrivbordet ligger den avlidnes efterlämnade dagbok. Leon kan inte låta bli att läsa.

Skildringen av främlingsfientlighet som också yttrar sig i hatbrev drar paralleller till i dag. För att förstå vad som händer och vad som hänt Eugen Kallman hänvisar romanen oss till den historiska bakgrunden. Vari inte enbart finns okunskap utan även hippies och en beryktad sexprofet! Just här är det nämligen mörka familjehemligheter som uppdagas.

”Eugen Kallmans ögon” är inte särskilt djupgående men har välfångat stämningsläge och ett underliggande tema om hur lögner kan genomskådas tack vare erfarenhet. Den utvecklar sig till ett sorts vansinnigt intrikat kriminalfall där delar av ett lärarkollegium och smarta elever agerar privatspanare istället för poliser; småstaden egna Kling och Klang har tyvärr ryktet om sig att på sin tid ha varit mindre smarta elever.

Berättelsen avtäcker ett tätt spetsmönster över tid och rum och ses i skilda perspektiv. Leon men också flera andra personer på skolan för ordet genom boken.

Problemet med den uppdelningen är att både 15-åringen, 45-åringen och 60-åringen låter ungefär likadant. Rösterna har genomgående samma förståndiga eftertänksamhet, lätt bedagade språk och litterära referenser. Å andra sidan, rätt trivsam ton. Och i alla fall inte ansträngt ungdomlig.

”Eugen Kallmans ögon” påminner mig om 70-talets deprimerande beskrivningar av skolmiljöer i romaner av Lars Gustafsson och Per Gunnar Evander. Men hos Nesser får lärarna och deras begåvade älsklingsadepter representera ett gammalt hederligt bildningsideal att sätta sitt hopp till. Trots allt, trots den gemensamma skoltröttheten.

Snart börjar terminen igen. Hej lärare, efter sommardeckarna är det idealiskt att gå till botten med Eugen Kallmans öde, högen med prov att rätta kan vänta.

Ny bok

"Eugen Kallmans ögon" av Håkan Nesser (Albert Bonniers förlag)

Mer läsning

Annons