Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömt kvinnligt konstnärsöde

/

För en proffsigt utförd studie av konstnären Anna Ödmans liv och verk har Li Oskarson Kindstrand belönats med hembygdsföreningen Gävle Gilles stipendium på 2 000 kronor.

Annons

Anna Ödman levde 1876–1960, växte upp i Gävle, utbildade sig till teckningslärare vid Tekniska skolan i Stockholm och studerade sedan bland annat vid Konstakademin. Hon målade porträtt, stilleben och landskap men drabbades av den hårda attityden mot kvinnliga konstnärer i en traditionellt manlig bransch, och hon gick bort ogift och barnlös.

19-åriga Li Oskarson Kindstrand är uppvuxen i Järvsö och Hudiksvall och har sedan gått humanistiska programmet på Vasaskolan i Gävle. Hon är intresserad av kvinnohistoria och väckte Vasas avsomnade feministiska förening Lilith till liv, vilket bland annat resulterade i en utställning på Länsmuseet i maj 2014. Hon spelar piano och fiol och ska närmast gå ett år på Lunnevads folkhögskola utanför Linköping, vilken har musikprofil.

– Anna Ödmans liv och verk har försvunnit in i skuggan. Hon förtjänar en plats i den svenska kvinnliga konsthistorien, konstaterar stipendiaten.

Mer läsning

Annons