Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortvalda filmklipp visas i Skutskär

/
  • Svenska filmnestorn Stig Björkman berättar om sin hyllade dokumentär

Annons

Stig Björkman belyste en stjärna och lät henne stråla i sin hyllade dokumentär om Ingrid Bergman, minnesfilmen som kom förra året, ”Jag är Ingrid”.

Men hur gjorde han? Hur valde han i det enormt omfångsrika materialet efter en Oscarsbelönad Hollywoodskådespelare?

Det ska nu författaren och filmaren Stig Björkman själv berätta om i en föreläsning på Skutskärs bibliotek. Med sig har han också några filmklipp – publiken i Skutskär får chans att se bilder som inte kom med i den färdiga filmen.

Stig Björkman var en gång redaktör för den legendariska svenska filmtidskriften Chaplin, har gjort en rad egna filmer men också skrivit böcker om filmens stora personligheter – Woody Allen, von Trier, Ingmar Bergman.

”Jag är Ingrid” hade världspremiär på Filmfestivalen i Cannes våren 2015 och Sverigepremiär i höstas i samband med minnesdagen när Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år. Filmen bygger bland annat på dagboksanteckningar och visar henne som yrkeskvinna och privatperson.

Stig Björkman kommer till Skutskärs bibliotek onsdag 17 februari. Föreläsningen sker i ett samarbete mellan Uppsalas kommunbibliotek, Kulturrådet och Författarcentrum kallat Litteraturkarusellen och innebär att två författare varje termin turnerar runt till länets folkbibliotek. Onsdag 2 mars är det Carola Hansson, aktuell med romanen ”Masja”, som kommer i Litteraturkarusellens regi till Skutskärs bibliotek. Hon besöker också Gimo 24 februari.

*

LÄS MER: "Strålande om en stjärna".

Mer läsning

Annons