Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bransch i kris söker nya vägar

/
  • Bokförsäljningen ökar något, men för de svenska förlagen är krisen fortfarande verklighet.
  • Förläggaren Svante Weyler är nöjd med att hans förlag Weyler förlag köpts av Natur & Kultur.
  • På Norstedts fortsätter budgetåtstramningarna, samtidigt som man satsar på det digitala.
  • Anna Danielsson Levin är en av grundarna till Gilla Böcker, som nu gått samman med Lilla Piratförlaget. Hon upplever att den svenska förlagsbranschen präglas av ett

Bokförsäljningen ökar, men siffrorna ger inte mer än en liten tröst till en förlagsbransch som fortsätter möta minskad omsättning, nedskärningar och digital konkurrens. Medan vissa svarar med tajtare organisationer, söker sig andra mot samarbeten.

Annons

Årets julklapp är en robotdammsugare. Boken har inte toppat listan sedan 1999, men för första gången på nästan ett decennium finns anledning att blicka framåt med försiktig optimism. Under årets första åtta månader ökade bokförsäljningen med 5,6 procent jämfört med samma period i fjol, enligt siffror från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

– Just nu har nedgången bromsat, men konkurrensen från de elektroniska medierna är enorm. Det är en tid av osäkerhet framöver, säger förläggaren Svante Weyler.

Efter ett förlustår köptes hans förlag Weyler förlag tidigare i höstas av Natur & Kultur. Men det påverkar inte självständigheten, menar Svante Weyler, som är nöjd med lösningen.

– Små förlag brukar leva på en tydlig identitet, men vi är allmänutgivande och då är det bättre förutsättningar för långsiktighet inom ett större förlag.

Han menar att Natur & Kultur därigenom går både med och emot trenden. Att mindre förlag går in i större är en traditionell företeelse som blir vanligare i kristider, enligt Svante Weyler, som pekar på att det skett en "väldig koncentration" inom förlagsbranschen de senaste 20 åren. Men vissa storförlag har tagit det längre, och helt slukat eller förvandlat sina självständiga bolag till förlagsetiketter.

– Natur & Kultur ser det som en fördel att inte stoppa in oss i det stora förlaget. Där finns en mångfaldstanke som jag uppskattar. Och att de nu skapar en tredje grupp ökar ju konkurrensen med Bonniers och Norstedts.

För Sveriges äldsta förlag Norstedts var 2014 ett förlustår av rang präglat av stora nedskärningar. Nu, i slutet av ett år med storsäljare av David Lagercrantz och E L James, ser läget ljusare ut. Men åtstramningarna fortsätter, samtidigt som förlaget också satsar, framför allt inom digitalt och kommunikation.

– Jag är förvånad över att man inte börjat en omställning tidigare, säger Norstedts vd Otto Sjöberg, som pekar på två särskilda utmaningar:

– Det digitala är oundvikligt, förlagen måste med större kraft utveckla berättandet på nya plattformar. En annan utmaning är kommunikationen. Vi vet alldeles för lite om dagens konsumenter.

Tidigare i år gick förlaget Gilla Böcker samman med Lilla Piratförlaget.

– Det är tufft att vara ett litet förlag, det är inget att sticka under stol med, men ekonomiska skäl var inte huvudanledningen. Vi tänkte att om vi gick ihop, vad starka vi skulle kunna bli då, säger Anna Danielsson Levin, en av grundarna till Gilla Böcker och numera delägare och marknadsansvarig på Lilla Piratförlaget.

Gilla Böcker förblir en etikett med utgivning för barn över 12, medan varumärket Lilla Piratförlaget riktar sig mot de yngre. Anna Danielsson Levin menar att konsumenterna knappt kommer att märka av sammanslagningen, men att det finns ett värde i att skilja på barn- och ungdomslitteratur.

Trots att förlagsbranschen satts i gungning så upplever hon att den präglas av ett "välkomnande klimat", där samarbetena kan bli allt fler.

– Att små förlag tas upp i stora kan vara dåligt för mångfalden. Men i vårt fall ser jag det snarare som en styrka, vi kan fortsätta agera som ett litet förlag med en större koncern i ryggen, säger hon.

Det speglar Svante Weylers tankar.

– Självständigheten är underbar om det finns ett ekonomiskt fundament. Och det fundamentet är mindre pålitligt i dag.

Mer läsning

Annons