Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brass veckans etta

/

Annons

1. (ny) Torgbrass

I Gävle pågår den nyuppfunna brassfestivalen med namnet Signal. Det har märkts på Stortorget. Där har superskickliga blåsare (på bilden Linnékvartetten) plötsligt dykt upp utanför Nian vid lunchtid och fått konsumtionsjakten att stanna upp genom att trumpeta ut specialskrivna fanfarer. Hoppas stridsropet från kulturen hördes ända ner till valstugorna.

2. (ny) Videogud

Videogud är det kaxiga namnet på Gävleborgs gudomliga satsning på att sakta men säkert göra länsborna till svenska experter på videokonst. Nu har höstprogrammet på länets videostationer äntligen kommit igång. Och börjar så bra med inget mindre än en Sverigepremiär. Det är filmen ”3SAI a rite of passage” som visas just nu, där den sydafrikanska konstnären Paul Emmanuel begrundar killars skallrakning.

3. (ny) Valstrategi

Man kan avsky budskapet. Men det råder ingen tvekan om att den borgerliga alliansens marknadsföring av sig själv varit sanslöst smart (positiva, hoppfulla affischer och annonser).

Medan de rödgrönas kampanj har varit en katastrof (negativa, gnälliga affischer och annonser) det vill säga i praktiken en hjälp till motståndarlaget istället.

Infernaliskt. Om vi var mindre realistiska skulle vi säga att det rödgröna lägret blivit infiltrerat av den försåtliga fiendens bättre betalda reklamare..

4. (ny) Lyskväll

Tusentals ljuspunkter skapade mystik i Gävlenatten och manade fram havet. Vi såg den strålande staden breda ut sig från vår tillfälliga utkikspunkt i lördags, fem våningar upp på Gävle Strand. Då gjorde det inte så jättemycket att till exempel cirkusuppträdandena vid ån var lika dåligt genomtänkta ur publiksynpunkt som förra året.

5. (ny) Att göra en pudel

Benämning på offentlig avbön. Nu även lokalt förekommande. Se debattartikel på motstående sida.

Veckans frågetecken: Vattenspelet på Stortorget. Fungerar. Fungerar inte. Redan ett sorgebarn?

Ut från listan: Härliga höst (1), Stadsbussarna i Gävle (2), Konsten på Stortorget (3), Sigrid Combüchen (4), Kulturhus (5).

Mer läsning

Annons