Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittiska deckare med nytt djup

/
  • Alex Marwood hyllar skräckmästaren Stephen King.

Rädsla – det är vad som gör att brittiska kvinnliga författare skriver mörkare och mer obehagliga böcker än sina manliga kollegor.
– Vi upplever hela livet igenom att vi känner rädsla på ett helt annat sätt än vad man gör, säger Belinda Bauer till TT.

Annons

Brittiska författare låg länge i deckargenrens framkant. På senare tid har det dock talats betydligt mer om deckarförfattare från Skandinavien än från Storbritannien.

Så hur står det till med det brittiska deckarundret nuförtiden? Möjligtvis är det så att det helt enkelt bytt skepnad.

Under deckarfestivalen Crimetime Gotland, som i helgen pågick i Visby, fanns flera brittiska författare på plats. Belinda Bauer, Alex Marwood och Denise Mina tillhör alla det brittiska toppskiktet av författare inom spänningsgenren, och de skriver egentligen mer psykologiska thrillers än konventionella deckare.

Mina är Sverigeaktuell med "Blod salt vatten", Bauer med "Det slutna ögat" och Marwood med "Granne med döden" – tre böcker som ger sig in på psykologiskt djup i stället för att handla om hur en polisman löser ett mordfall.

I Denise Minas bok vet läsaren från början vem mördaren är.

– Jag ville ge mig in i mördarens huvud, skildra vem han själv tycker att han är och hur han försöker motivera för sig själv varför han gjort som han gjort. Jag tror inte att människor tänker på sig själva som "bad guys", säger hon.

I Bauers nya bok försvinner en liten pojke spårlöst. Mamman, som självfallet är utom sig, kontaktar ett medium. I sin förra bok berättade hon en mycket mörk historia där en liten flicka tvingades se sin dyrkade fars gloria blekna.

– Jag är mer intresserad av hur folk påverkas av ett brott än av själva brottet. Och när jag börjar en ny bok startar jag alltid med att bestämma med vems ögon som det ska skildras. Här handlade det om en intensiv relation, om den blinda kärlek flickan känner, säger Bauer.

Marwood har med sina två böcker, "Onda flickor" och "Granne med döden", skrivit böcker som ligger nära skräckgenren. Den senaste boken är oerhört mörk och stundtals näst intill utmanande obehaglig.

– Ja, jag har nog gått så långt som jag kan gå där. Det är konstigt att jag skriver så mörka berättelser, eftersom jag är en väldigt optimistisk person. Men kanske är det ett sätt för mig att skriva av mig det mörker som finns inom mig. Jag har alltid gillat skräck och Stephen King är min hjälte.

Just King återkommer i samtalen med alla tre författarna – de kan inte nog betona hur inflytelserik han varit, och fortfarande är, för dem.

Ett annat återkommande ämne är just den rädsla som kvinnor känner, den som kan få en kvinna att känna sig hotad om hon är ute och går en kväll och hör steg bakom sig.

Marwood säger att kvinnor "från barnsben tränas i att vara rädda".

– Dessutom tror jag att detektiver i mäns böcker ofta känner mindre empati. Där handlar det om att lösa brottet och det handlar om hur detektiven själv mår. Vi ger oss oftare in i centrum av det mänskliga psyket, säger hon.

Mer läsning

Annons