Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busungen fyller halvsekel

/

Annons

Även busungar växer upp till medelålders män, och lika ofrånkomligt är det att det subversiva börjar krypa mot att bli institution. En tidningsvärldens motsvarighet till att punkarna Ramones är med i rockens Hall of fame, är att den brittiska satirtidningen Private Eye nu fyller femtio år och firar med en utställning på Victoria and Albert Museum med sina teckningar och omslag.

Private Eye har under ett halvsekel gett det brittiska etablissemanget skrämselhicka varje gång ett nytt nummer lämnar tryckpressarna. Måltavlorna har lika gärna kunnat vara konservativ förstoppning som progressiva krafter (feminister, uppdateringen av kyrkan med mera). Otaliga har de nedsättande smeknamnen på prominenta personer varit, otaliga har också nyorden i det språk som tidningen med åren byggt upp varit (där exempelvis ordet ”hack” som är en synonym för reporter ingår). Ingen tidning lär ha spenderat lika lång tid i olika förtalsrättegångar.

Inflytandet över svensk media har inte varit lika stort, även om det är svårt att tänka sig Johan Hakelius titta upp som en tivolimullvad ur varje kolumn och morgonsoffa utan tidningen.

Private Eye är lika brittiskt som vinägern över en fish and chips. Ja, vinäger är väl tidningens matmotsvarighet, även om vinäger kanske bör undvikas på födelsedagstårtan.

KE

Mer läsning

Annons