Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cannesfestivalen gör som Ockelbo

/
  • Cannesfestivalens affisch är alltid en stor snackis i filmvärlden. I år pryds den av den svenska Hollywoodstjärnan Ingrid Bergman (1915–1982.

Annons

Världsberömda skådespelaren Ingrid Bergman hyllas i Ockelbos Wij trädgårdar i sommar. Det har vi redan berättat om här på kultursidan. Hon skulle ha fyllt 100 i år.

Men filmvärlden vill förstås inte ge bort hela äran till en svensk håla.

När affischen för Cannesfestivalen 2015 offentliggjordes på måndagen visade det sig att man valt att hedra Sveriges Hollywoodstjärna Ingrid Bergman. Ett svartvitt fotografi på henne, taget av Magnum-fotografen David Seymour pryder den avskalat formgivna postern.

Den kommer att synas överallt. Och tack, man har valt bilden av en mogen kvinna, ingen ung tjej.

För designen står Hervé Chigioni och Gilles Frappier. Affischen finns även i en lika stilren animerad version på Cannesfestivalens webbsajt, ackompanjerad av ett Saint-Saëns-stycke i svensk remix. Man har svårt att tänka sig mer passande eloge till en legendarisk skådespelare med lika mycket integritet som stjärnkvalité.

Hon var för övrigt själv juryordförande i Cannes 1973.

Filmfestivalen skriver att Ingrid Bergman var "en modern ikon, en frigjord kvinna, en orädd skådespelerska".

Man kommer också att hylla henne med världspremiären på Stig Björkmans dokumentär ”Jag är Ingrid” som innehåller material som skådespelerskan själv filmade (visas även senare i år i Ockelbo) .

Cannesfestivalen arrangeras 13–24 maj. Minnesprogrammet för Ingrid Bergman i Ockelbo arrangeras i slutet av augusti. Då kommer hennes dotter Isabella Rosselini för att visa sin mors filmer och lukta på rosorna i Wij trädgårdar.

Och ja, det finns förstås en ros som heter Ingrid Bergman, namngiven till hennes ära 1984. Den beskrivs som mycket stor, välformad och varmt mörkröd till färgen.

BJ

Mer läsning

Annons