Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Fredrik Reuterswärd död

/
  • Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd med sitt konstverk

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd har avlidit, 81 år gammal.
Reuterswärd var mest berömd för konstverket "Non violence", en revolver med knuten pipa.

Annons

Nina Beckmann, vd och konstnärlig ledare på Grafikens hus, beskriver Carl Fredrik Reuterswärd som banbrytande och ständigt utforskande inom alla de olika konstformer han gav sig in i, inte minst grafiken.

– Även där utforskade han färger och tekniker, det fanns något väldigt tillåtande och generöst i det här att han bara öste på, säger hon till TT.

Sven-Bertil Taube, som var vän till konstnären, är ledsen över dödsbeskedet. Enligt honom hade Reuterswärd problem med hälsan.

– Jag träffade honom ganska nyligen. Men han var sjuk, det vet jag. Han var en mycket mångsidig person. Frånsett sin begåvning som konstnär i många avseenden så var han också en väldigt rolig, gladlynt och humoristisk person, säger han till TT.

Carl Fredrik Reuterswärd Art Foundation gjorde en stor donation till Grafikens hus som brann ner natten efter att hans grafik hängts färdigt inför premiärutställningen. Allt totalförstördes, men så långt det är möjligt har nu en ny donation gjorts från Reuterswärds hela grafiska produktion.

Reuterswärds mest kända konstverk är "Non violence", en revolver med knuten pipa som står på flera platser i världen – bland annat i Stockholm, New York, Malmö, Los Angeles och Lausanne.

"Non violence" skapades efter mordet på den forne Beatlesmedlemmen John Lennon 1980. Åtta år senare ställdes den framför FN:s högkvarter i New York.

– Längre än så här kan inte en konstnär komma, sade Carl Fredrik Reuterswärd till TT inför invigningen.

Det var Sydsvenskan som först rapporterade nyheten om Carl Fredrik Reuterswärds död.

Mer läsning

Annons