Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Catti Brandelius blir elitakrobat

Annons

Konstnären Catti Brandelius ska göra en film om drömmen att bli elitakrobat och bäst mot alla odds – precis som Rocky.

Miss Universum från Gävle – alltså konstnären Catti Brandelius – får pengar från Svenska Filminstitutet för att göra kortfilmen ”Elitakrobaten”.

Det är hon själv som tänker bli elitakrobat. Hon har skrivit manus, regisserar och uppträder som huvudperson i en berättelse som ser ut att vara en personlig betraktelse över vår tids hälsotrender – och framgångsdrömmar.

Filmidén presenteras så här:

”Har du någonsin känt att du inte är någon? Och så är det någon som kliver fram, plötsligt, från ingenstans och är helt överlägsen? Och du tänker att det spelar ingen roll vad det är för odds, det finns alltid en chans. Catti Brandelius ska bli elitakrobat. Till sin hjälp har hon elittränaren Pelle Winqvist, och idolerna Nadia Comaneci och Rocky Balboa.”

”Elitakrobaten” är en av de spel- och kortfilmer som delar på maj månads produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. Den får 350 000 kronor och görs under 2017 av Minmamma AB, ett produktionsbolag för konst och som film. Som producent står Kira Carpelan.

Catti Brandelius, född och uppvuxen i Gävle men numera Bredängsbo, blev känd som medlem i bandet Doktor Kosmos på 1990-talet och redan då under artistnamnet ”Miss Universum” – ett alter ego som hon sedan använt i olika konstnärliga performances. Den feministiska föreläsaren ”Profesora” är ett annat.

2009 visades Catti Brandelius utställning ”Lugn jag kommer”på Länsmuseet i Gävle.

Hon är utbildade på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. Bland hennes tidigare kortfilmer/konstvideos finns ”Drottning eller psyko”, ”Jag ska bli Evert Taube” och ”Förortsindianen”.

Mer läsning

Annons