Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cinemateket snart också i Gävle

/
  • Norrköpingsbiografen Cnema är en av två testbiografer som är först ut i Cinemateket-satsningen ute i landet.
  • Jon Wengström, chef på Filmarkivet, och Danial Brännström, Cinematekschef, berättar om

Annons

Cinemateket är en 50-årig institution för filmentusiaster. Den har funnits exklusivt i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

Men nu ska Cinemateket äntligen etableras på andra platser ute i landet. Gävle är en av tio städer som enligt planerna får regelbundna Cinemateket-visningar 2017.

Satsningen kallas ”Cinemateket c/o” och startar på prov redan i höst med Norrköping och Skövde som testorter.

Cinemateket ger biovisningar av äldre filmer och är en del av Svenska Filminstitutets verksamhet. I Stockholm finns Cinemateket i Filmhuset på Gärdet, ute i landet kommer man att samarbeta med befintliga lokala biografer.

För Gävles del betyder det den nya kommunala biografen i Gasklockorna. Som dock ännu inte har startat ska sägas.

Bion i Gasklockorna är sedan länge utlovad, som efterföljare till nedlagda alternativsalongen Bio 7:an i Filmstaden. Processen har försenats, bland annat därför att ett politiskt beslut för att garantera kommunal borgen inte kunde tas förrän i februari.

Det har gått långsamt framåt. Men arbetet med att fixa till salongen uppges vara i gång. Och Cinemateket är en glad nyhet.

”Vi har diskussioner med Cinemateket. Vi är med i planerna för 2017 och kommer att diskutera det mer under hösten vilket upplägg och tema det ska bli under 2017”, meddelar Roger Thollin, bokningsansvarig på Gasklockorna.

Bakom Cinematekets nya satsning ligger digitaliseringen av filmerna i Svenska Filminstitutets arkiv. Det har blivit en fantastisk möjlighet att sprida filmarvet ut i landet, menar man.

– Säg att det kanske har funnits tio biografer i Sverige de senaste decennierna som har kunnat visa arkivfilm. Med de filmer som nu finns i digitalt format har vi plötsligt 800 biografer som kan visa äldre film, säger Filmarkivets chef Jon Wengström, i en intervju med nyhetsbyrån TT apropå den nationella satsningen.

Om testprojektet går som det ska kommer ”Cinemateket c/c” att utökas med övriga städer, däribland alltså Gävle, efter årsskiftet.

– Det är väldigt roligt att vi nu kan bredda verksamheten till fler platser i landet genom de möjligheter som övergången till digital teknik i alla biografer nu ger, säger Cinematekschef Danial Brännström.

– Eftersom det är vårt uppdrag att öka tillgängligheten och kunskapen om film känns det fantastiskt att kunna visa filmhistorien för fler, där den gör sig som bäst, i biografer. Dessutom på fler platser än vi någonsin kunnat förut.

Cinemateket i Stockholm visar under maj månad filmer som ”Ond stad” av Robert Siodmak från 1948, ”Korpen flyger” av Hrafninn Gunnlaugsson från 1984, och Mai Zetterlings ”Flickorna” från 1968. Bara som exempel på vad Gävleborna kan vänta sig.

*

LÄS MER: Nedläggningen av Bio 7:an.

Mer läsning

Annons