Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus Cirkör firar 15 år

/
  • I Cirkus Cirkörs
  • Pingisbollspuss i Cirkus Cirkörs prisade
  • Cirkusdirektören Tilde Björfors (till vänster) blev helt tagen av Rebekka Karijords låt
  • Cirkusdirektören Tilde Björfors (till vänster) blev helt tagen av Rebekka Karijords låt

Med leken som ledstjärna har Tilde Björfors byggt ett cirkusimperium. Nu fyller Cirkus Cirkör 15 år och firar med nypremiär av showen "Wear it like a crown".

Annons

När Tilde Björfors kom i kontakt med nycirkus i Frankrike i början på 90-talet drabbades hon av den stora kärleken.

Med förälskelsen följde en storslagen dröm om att göra nycirkusträning lika tillgänglig som fotbollsdito. 15 år senare är Cirkus Cirkör en mångmiljonindustri som producerar egna föreställningar, utbildar framtida artister och som brutit ny mark genom att placera in nycirkusen i ett akademiskt sammanhang.

– Nu fyller vi moppe, konstaterar Tilde Björfors, som i dag kan titulera sig cirkusdirektör och cirkusprofessor.Kraften som alltid funnits hos Cirkus Cirkör är en slags tonårskraft, fortsätter hon. Att tycka att allt är möjligt, att säga ja och inte nej.

Cirkusfilosofin, att våga fast man är rädd, genomsyrar Tilde Björfors liv. Men den som vågar får också vara beredd på att misslyckas.

Cirkus Cirkörs senaste show "Wear it like a crown" handlar om att våga bära sina misslyckanden med stolthet, som en krona på huvudet. Titeln är tagen från en låt av norsk-svenska sångerskan Rebekka Karijord.

– Rebekka sätter ord på det jag tänkt och känt. Man tror att det handlar om att bli av med sin rädsla. Men rädda är vi, det är en del av att vara människa. Det viktiga är hur jag kan ha min rädsla utan att låta den hindra mig, förklarar Tilde Björfors.

För Rebekka Karijord var det en väldigt personlig process när "Wear it like a crown" kom till.

– Jag skrev den i en period när livet ändrade sig. I den period mellan 20 och 30 när man går från att vara ung-vuxen till att vara vuxen-vuxen. När man går från att känna "jag fixar allt" till "shit det är så mycket jag inte kan och så mycket jag är rädd för".

Rebekka Karijord, som har släppt två album i Norge, har komponerat musik för all möjlig scenkonst. Men till Cirkörs föreställning är det en redan färdig skiva, "The noble art of letting go", som ligger till grund för ljudbilden.

– Jag har vidareutvecklat den stämning som fanns i skivan, eftersom det var den Tilde fastande för. Det har inte varit så enkelt eftersom den är så personlig för mig och var så färsk. Jag fick brottas med mitt artistego ibland, berättar hon.

Men när Rebekka Karijord såg genrepet blev hon helt fullständigt knockad och nu går det inte en dag utan att hon får ett mejl från någon som sett föreställningen.

"Wear it like a crown" turnerar runt i Sverige det närmaste året. 15-årskalas firar Cirkus Cirkör på Stockholms kulturfestival fredag den 13 augusti, utan rädsla och med en föreställning fylld av överraskningar.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons