Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus Cirkör-premiär i dag: Sverigekroppen ska töjas

/
  • Är begränsningen bara ett påhitt? Cirkus Cirkör letar nya grepp.
  • Tilde Björfors hoppas inspirera publiken och
  • Cirkusartisterna gestaltar höstens möten med flyktingar i Botkyrka med sina kroppar.

På samma sätt som cirkusartisterna gör det omöjliga hoppas Tilde Björfors och Cirkus Cirkör att Sverigekroppen ska våga tänja sina gränser. "Limits", som den nya föreställningen heter, tar vid där fjolårets "Borders" slutade.

Annons

"Borders" började i dimman mellan Sverige och Danmark, i känslan som cirkusdirektören och regissören Tilde Björfors hade som barn när hon åkte båt och inte kunde förstå var själva gränsen gick.

Den gången var utgångspunkten flyktingströmmen över Medelhavet, närmare bestämt händelserna i Italien. Nu handlar det i stället om hela Europa och inte minst om Sverige. Tilde Björfors var en av dem som öppnade sitt hem för ankommande flyktingar i höstas, när transitboenden ännu inte hade kommit igång. I några veckor hade hon 16 personer per natt inneboende hos sig. Nu har hon tre. Berättelsen om en av dem Quty från Irak, är med i föreställningen som får urpremiär på Västmanlands teater i Västerås på lördag.

– Vi har ju mött hundratals flyktingar under det här året, deras berättelser finns i våra kroppar. Vi jobbar med galler och vatten, med drunkningar, vi gestaltar det i våra kroppar och i de begränsningar som en cirkusartist kämpar med, säger Tilde Björfors.

Just kopplingen mellan artisternas gränsöverskridande och det som behöver göras i Europa och Sverige för att klara flyktingströmmen är självklar för henne. På samma sätt som cirkusartister bryter ner sina akrobatkonster i små delkonster för att klara det stora målet kan samhället också arbeta med att ta emot flyktingar, menar hon.

– När vi gjorde "Borders" kändes det som om det var den vi hade hållit på att förbereda oss för i 20 år, vi har överskridit våra gränser för att kunna vara en motkraft till dem som vill stänga gränser: "hallå ni kan lära hos oss, i 20 år har vi sett den rädda bli modig och den arga bli ödmjuk, det går att förändras" säger Tilde Björfors.

Sex artister medverkar i föreställningen, som är gjord för mindre scener än "Borders" och som nu ska turnera tre år i Sverige och Europa. Gamla kläder är en viktig del av scenografin.

– I höstas gick vi man ur huse i Sverige och tömde våra garderober, det kom så mycket kläder att det nästan blev ett problem, säger Tilde Björfors som då jobbade på det transitboende som öppnade i Botkyrka utanför Stockholm.

– Det var fantastiskt att man ville ge. Det var lätt, det var svårare att få folk ett engagera sig och jobba. De här kläderna blir en bild av vårt konsumtionssamhälle. Hur mycket har vi egentligen?

Mer läsning

Annons