Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Comeback av Stina

/

Annons

1. (åter) Stina Oscarson

Jösses, vilket genomslag!

För två veckor sedan toppade hon Kulturtoppen i kraft av att ha skrivit ett lysande kulturpolitiskt manifest.

Och sen dess verkar allt cirkla kring Stina Oscarson, regissör och konstnärlig ledare vid Orionteatern.

I söndags skakade hennes namn den socialdemokratiska partikongressen i grunden nya sosseledaren Håkan Juholt fick partivännerna att gapa som guldfiskar när han hyllade en kulturperson Stina Oscarson först av allt i sitt stora linjetal.

Och så i går fick Stina Oscarson prestigejobbet som ny chef för Radioteatern. ”En drömrekrytering för oss”, säger Sveriges Radio.

2008 initierade hon den så kallade alternativa kulturutredningen. Vi har ingenting emot en alternativ kulturminister heller.

Foto: Scanpix

2. (1) Haruki Murakami

Japansk författare, stor berättare. Aktuell med nya romansviten ”1Q84” som släpps på måndag. Vi är redan förhäxade.

3. (ny) Bergspredikan

Ett musikaliskt allkonstverk som borde höras och bli berömt långt utanför Sandvikens gränser. Tonsättaren Anders Skoghs nykomponerade ”Bergspredikan” uruppfördes i lördags i Sandvikens kyrka, av Sandvikens symfoniorkester, körer och solister. Storslaget, njutbart och inte minst så briljant framfört.

4. (ny) Rådhuset

Stiligt värre inuti. Titta bara på långbänken! Det stolta Gävle‧huset står plötsligt utan hyresgäst. Vi drömmer om att Konstcentrum ska flytta in och ett gräddbakelsekafé.

Foto: Lars Halvarsson

5. (ny) Andreas, Simon, Joel, Rasmus

Gymnasieelever som gjort grym graffiti i tunneln som förbinder Polhemsskolans två byggnader. Vår nästa uppgift blir att få Gävle kommun att sätta upp en laglig vägg i Gävle, säger de. Precis. Tänk om kommunledningen var lika smart som skolledningen.Foto: Leif Jäderberg

Ut från listan: Gratis musikskola (2), Kristian Lundberg (3), Kobra (4), Ciwan Haco (5).

Mer läsning

Annons