Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens kulturtips: Spränglärt i Gävle

/
  • Carl-Göran Ekerwalds andra bok med personliga minnesbilder utkom 2008. I kväll föreläser författaren om bildning på Stadsbiblioteket i Gävle.

En intellektuell gigant föreläser på Gävle Stadsbibliotek i kväll. Författaren Carl-Göran Ekerwald, 91.

Annons

91! Vi tyckte väl att han varit med i debatten länge. Men så länge! Och flitigt i farten. Ofta föredragshållare på Bokmässan i Göteborg. I Gävle bland annat i samband med Folkteaterns Faust-föreläsningserie.

Nu kommer Carl-Göran Ekerwald tillbaka för att tala om bildning. Vad är det?

Frågan ställs av en man som skrivit ett stort antal kulturhistoriska essäer genom åren. Enbart på 2000-talet i ett femtontal publikationer.

2006 kom den personliga minnesboken "Skogsvaktarens pojke". Boken recenserades på Arbetarbladets kultursida av kritikern Dan Sjögren som bland annat konstaterade:

"Hans minne verkar närmast fotografiskt och han berättar levande och knivskarpt om stort och smått."

/.../

"Han citerar ofta. Sartre, Celine, Pound, Wright och många fler blåser förbi – de stagar upp hans tankar men dem uttrycker han egentligen väl så bra själv."

Ytterligare en bok med Ekerwalds självbiografiska minnesfragment är "Tabula rasa" från 2008, slutsåld på förlaget.

Carl-Göran Ekerwald är numera bosatt i Knivsta. Han föddes i Jämtland men flyttade sedan till Uppsala där han studerade vid Uppsala universitet. Hans författarskap består av romaner, noveller, poesi, och översättningar, förutom kulturhistoriska essäer. Han har under många år varit kulturjournalist bland annat på Dagens Nyheter. År 1986 blev han hedersdoktor vid Umeå universitet.

I sina böcker har Ekerwald behandlat storheter som Nietzsche, Goethe och Shakespeare. I "Diogenes lykta" (1983) och "Ciceros barn" (1992), försvarar han den demokratiskt humanistiska bildningen och värdena, samt de litterära klassikerna från antiken och framåt.

År 2013 gav han ut diktsamlingen "Sigridiana", en hyllning till kärleken.

I en intervju med TT för några år sedan berättade författaren om vad som gör honom arg. Svar: ”Många saker. Skolan gör mig rasande! Jag är samhällskritisk.”

Nyfiken på den bildade Carl-Göran Ekerwald? Missa inte torsdagskvällens föreläsning, 9 april klockan 19, i bibliotekets Kafé Edbom.

Humanistiska Samfundet i Gävle och Gävle bibliotek arrangerar.

Mer läsning

Annons