Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagermanpriset: Världsberömd författare kommer till Laxön

/
  • Juryn på plats i Dagermanrummet där pristagarens namn traditionellt avslöjas varje år. Urban Forsgren, Bengt Söderhäll, Arne Ruth och Kerstin Jacobsson.
  • Adonis på svenska.
  • Bengt Söderhäll i Stig Dagermansällskapet läser Adonis.
  • Juryns Arne Ruth presenterar årets Dagermanpristagare.
  • Den världsberömda syriska poeten Adonis får årets Stig Dagermanpris.

Annons

Sitter Svenska Akademien och svär nu? Över att mottagaren av årets Nobelpris blivit så gott som avslöjad…

Den jämrans Dagermanjuryn i lilla Älvkarleby har ju tippat rätt förr!

Men nå, det är väl strunt samma. Jag tror inte för en sekund att Dagermansällskapet tigger om uppmärksamhet. Även om man till årets pristagare utsett en världsberömd författare, högst aktuell som Nobelpriskandidat.

Den syrisk-libanesiska poeten Adonis har i åratal burit favoritskapet.

På torsdagen meddelades att han tilldelas 2016 års Stig Dagermanpris.

Samma pris som både Le Clézio och Elfriede Jelinek fick, innan de några månader senare fick Nobels. Eller ”ett annat pris” som Dagermansällskapet jämställt kallar det.

Ty Dagermanpriset har egen tyngd, vi ska komma ihåg det. Ty det handlar om yttrandefrihet. De belönas som i ”Stig Dagermans anda värnar det fria ordets betydelse och tillgänglighet”.

– Motiveringen har kommit att kännas ännu viktigare de senaste åren, när journalistiken och författandet har blivit mer kringsnärjd, säger Urban Forsgren i Stig Dagermansällskapet.

Och därför Adonis. ”Ett författarskap där lidelsen för den arabiska poesin bortom religion och politiska strömningar blottlägger diktkonstens frigörande väsen”. Enligt motiveringen.

Tillkännagivandet av pristagarens namn sker traditionsenligt i Dagermanrummet på Laxön i Älvkarleby. På plats är också prisjuryn Arne Ruth, Bengt Söderhäll och Kerstin Jacobson.

Att spekulera i förväg brukar vara lönlöst. Juryn har hittills alltid överraskat åtminstone mig. Trots att dess val egentligen nästan alltid – med sällsam auktoritet – brukar kännas exakt rätt, i tiden och i samhällsklimatet. Så maximalt mitt i prick.

Därför Adonis. En arabiskspråkig författare född i det nu krigsdrabbade Syrien, som menar att dikten inte sig kan förändra verkligheten – men den kan förändra vår bild av verkligheten.

– Han har individens rättigheter som utgångspunkt. Han har tydligt tagit ställning för att man måste skilja mellan religion och politik, säger juryns ordförande Arne Ruth.

– Adonis är en stor diktare och en väldigt viktig person. Vi hoppas valet får betydelse, som symbol för den progressiva traditionen i den arabiska världen. Det markerar att motkrafter finns och att diktkonsten är viktig som frigörande faktor.

Därför Adonis poesi. Något från Syrien som inte bara är hemskheter, säger Kerstin Jacobsson:

– Stor, levande, varm poesi är det bästa som man kan ha mot eländet.

Ahmed Said, född 1930 i, valde tidigt pseudonymen Adonis. Diktcykeln ”Sånger av Mihyar” blev hans internationella genombrott 1961. Adonis lever numera i Paris men bodde under många år i Libanon. Sju böcker finns översatta till svenska. ”Boken” är det självsäkra namnet på en av dem, utgiven i två delar.

Vad vet Adonis om den svenska författaren Stig Dagerman?

– Han känner till Dagerman och han känner till priset. Han tackade mycket artigt ja genom sin dotter, berättar Bengt Söderhäll.

Som också påpekar att man inte ger priset till någon, man frågar ödmjukast om de vill ha priset.

Det ville Adonis. Han ville dessutom gärna komma till Sverige och Älvkarleby för att hämta det personligen.

– Det är stort i sig, han är trots allt 86!, utbrister Bengt Söderhäll.

När poeten mottog det europeiska Petrarca-priset 2013 tackade han genom att ”uttrycksfullt” läsa en tio minuter lång dikt på arabiska.

Något motsvarande blir vi lovade, med direkttolkning, vid den traditionella ceremonin ”En dag om året” på Laxön 28 maj.

Dagermanpriset har blivit etablerat. Trots att det delas ut i ”periferin” (öh, några mil norr om Stockholm). Arne Ruth framhåller att också detta är en poäng; ”periferin finns” och ”glesbygden kan vara svaret på en massa framtidsfrågor”.

Adonis har en läsekrets i Sverige, framhåller han också.

Det kan bli mycket folk på evenemanget. Det är en författare som kallas den främsta nu levande arabriska poeten som kommer. Behövs säkerhetsvakter? Nej, det är inget Dagermansällskapet tror att man behöver fundera på. Bara på om det blir fint väder.

Mer läsning

Annons