Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damen får inte slå nazister med väska

/
  • Så här ser det ut, Susanna Arwins förslag om en staty utifrån Hans Runessons berömda fotografi.   DANIEL EKEROT / TT

Det verkar inte bli någon staty av en dam som slår mot en nazist med sin handväska. Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Växjö tycker att konstverket signalerar våld.

Annons

Förra veckan sade arbetsutskottet nej till konstnären Susanna Arwins förslag om en staty utifrån Hans Runessons berömda fotografi, enligt Smålandsposten. Fotografiet visar en dam vars familj suttit i Auschwitz, som slår mot en nazist med sin handväska under en nazistdemonstration.

Nämndordföranden Eva Johansson (C) skriver i en debattartikel i Smålandsposten att Växjö ska värna det fria ordet. "Jag anser att det i den tanken är viktigt att möta oliktänkande med ord och samtal, inte med tillhyggen (...)". Konstnären Susanna Arwin tycker inte att en handväska är ett tillhygge.

Hon är en snarare en symbol för antivåld och att "nu får det vara nog". I hennes väska låg hela hennes samlade erfarenheter av hemskheterna i Auschwitz, säger konstnären.

Enligt Susanna Arwin har flera andra kommuner visat intresse för statyn och hon håller öppet för möjligheten att den hamnar någon annanstans.

Det är synd eftersom det var i Växjö det hände. Det var här hon gick ut på stan och fick uppleva sin värsta fasa.

Det slutgiltiga beskedet tas under kultur- och fritidsnämndens sammanträde nästa vecka.

(TT)

Mer läsning

Annons