Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans för döva i kärnreaktor

/

Det mullrar, skakar och vibrerar i lokalen som ligger 30 meter under marknivån. I en gammal kärnreaktor jobbar fyra dansare med ett unikt projekt.

Annons

Platsen är KTH:s nedlagda reaktorhall i Stockholm. Aktörerna är Dilano Maritz från Sydafrika, Chisato Minamimura från Japan – professionella döva dansare – och de hörande dansarna Åsa Lundvik Gustafson och Marcus Baldemar från Sverige.

De framför ett stycke av ”Vibragera”, en av Riksteaterns djärvaste satsningar på länge.

Om musiken i vanliga fall är extremt viktig i en dansföreställning utgår ”Vibragera” i stället från vibrationer, impulser och resonans. En tung basgång, eller ljudvågorna från en diktafon fästad vid dansarens kropp utgör startskottet för rörelserna i koreografin.

– Ibland spränger de från Norra länken och då uppstår en helt annan vibration. Vi är lite oroliga för att dansarna ska få fel ingångar, vissa av dem ligger på speciella vibrationer och då kan det hända saker, säger Martin Forsberg och ler snett.

Föreställningen spelas i Stockholm 11–14 mars och är därefter på turné. ”Vibragera” direktsänds också på vissa digitala biografer ute i landet.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons