Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koreografiskt äventyr

/
  • ”One-hour-skiss”. Dansaren Ian Butler i föreställningen från Norrdans som gästade Gävle i går. En riktig höjdare, kan vi meddela. Foto: Bengt Wanselius

En ovanligt ljus och varm föreställning har den finske koreografen Jyrki Karttunen skapat för Norrdans.

Annons

”One-hour-skiss” prövar åtta dansare olika rörliga uttryck i mänskligt beteende. Våra gester, otåliga benstamp, knyck på nacken, lyckliga armar i luften. Men också rösterna, hur berättelser kan formas ur våra munnar, hur vi stöter ut luft.

Han binder ihop dem med mjukt rörliga danspartier där alla är med. Och med lätt vemodig musik från ackordeon eller piano; dessemellan både rock och jazz.

Ofta har man roligt här. Som när en dansare bryter sig ur den kollektiva dansen och rör sig på tvärs mot de övriga. Eller när en annan dansare iförd en svallande röd klänning berättar en lång historia på portugisiska (kanske) varefter hon omges av fyra män i rånarluvor, som för henne ut i dans.

Den möjligen hotfulla berättelse som kan dölja sig här får en absurd tolkning och vi skrattar. Eller är den inte hotfull? Själv är berättaren lika leende hela tiden.

Ingen av de situationer som gestaltas är skrämmande, utom den stund när en dansare drömmer fram en storstadsmiljö med buller och stress.

Annars är det mycket lek i föreställningen. Till och med boxningsmatchen blir mer komisk än farligt. I varje scen tycks koreografen hitta både något komiskt och något försonande.

På fondens draperi en vacker och avancerad videodesign. Där målas fram abstrakta figurer och människosiluetter – som stundom tar del i dansen.

Karttunen är en av Finlands främsta koreografer. Det förstår den som sett ”One-hour-skiss”. Verkligen bra. n

Mer läsning

Annons