Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svindlande vackert avsked

/

Annons

Koreografen Johan Inger har lämnat Cullbergbaletten och dragit vidare. Hans dansanta ”testamente” fick vi se i Gävle i går, ett dansverk som var svepande rörligt men ändå dröjande och nästan stillsamt i känslouttrycket.

Väldigt vackert, ganska ljust och stundtals riktigt roligt. Så kan detta generösa avsked sammanfattas.

”Position of elsewhere” rör sig på alldeles tomt golv. Ovanför det stor dramatik i form av en väldig, rund skapelse gjord av scenografen och ljusdesignern Jens Sethzman. Den här ljuskronan består av sex ringar i olika format som visar sig vara rörliga och som fyller rummet med ljus och stora skuggor.

Ibland riktar ljuskronan ett sken rakt ner, bygger liksom ett rum i rummet. Dessemellan rör sig de sex ljusringarna i olika riktningar och så uppstår nya avgränsningar på golvet. Eller riktar den sig så, att ett skuggspel uppstår på fondväggen.

Dansverket har tre delar. I den första prövar dansarna både rummets möjligheter och gränser och sina egna kroppar. De rör sig ofta långsamt, lutar sig bakåt, lyfter ett ben, skakar ur en arm, tar ett steg – innan de kastar sig ut i stora svängar.

De är i olika konstellationer. En kvartett rör sig tillsammans för att så småningom upplösas och en ny grupp, kanske ett par, anas vid horisonten (fonden). Alltsammans förmedlar en känsla av livslopp: så där rör sig människan över tiden, i och ur olika grupper, ofta i samspel först med en och sen en annan.

Andra delens höjdpunkt är en kyss som pågår under dans (!) och nästan i det oändliga. Det är både rörande och lite komiskt.

I sista delen går rörelsen i motsatt riktning mot tidigare: de går från gemenskapen mot ensamheten. Till toner av Bach möts de en stund och lämnar sen stillsamt scenen.

Tolv dansare på scenen – ja, det var sannerligen en mäktig föreställning. Och ett fint avsked av Johan Inger som fört baletten långt bort från dess första dansdramatiska uttryck.

Det ska bli spännande att se vart det bär hän härnäst för Cullbergbaletten. Vem som ska sätta sina avtryck i denna suveräna ensemble. 

 

Mer läsning

Annons