Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk tidning bojkottar Lagercrantz

/

Förhandsintresset har varit enormt inför den kommande fjärde "Millennium"-boken. Men den danska Politiken bojkottar intervju med författaren David Lagercrantz, eftersom tidningen inte har fått läsa boken i förväg.

Annons

På torsdag släpps den fjärde delen i Stieg Larssons "Millennium"-serie, signerad David Lagercrantz. Men Politiken rasar mot förlaget Nordstedts mediestrategi, som man kallar "antijournalistisk", rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

– Normalt skulle vi aldrig tala med en författare utan att ha läst boken först. Det betraktar vi som en del av vår professionalitet, säger kulturredaktören Jes Stein Pedersen till radion.

Inledningsvis gick man ändå med på förlagets villkor på grund av det stora intresset kring boken. Men när man inte heller skulle få ta upp kontroversen kring Zlatanboken och anklagelserna om de påhittade citaten blev det droppen. Pedersen skriver i Politiken att förlaget med sitt agerande omöjliggör en kritisk kulturjournalistik.

– Min fråga till Norstedts och David Lagercrantz är: tror ni att vi är fullständiga idioter?

Linda Altrov Berg på Nordstedts Agency, ansvarig för förlagets utlandslansering, förklarar att det stora internationella intresset gjorde att intervjuerna fick börja ges tidigt, redan i maj, då boken ännu inte var färdig.

– Då var vi tvungna att fatta ett tidigt beslut om att inget skulle läsas. Det skulle bli märkligt om några fick läsa och andra inte, säger hon till TT, och kallar beslutet ovanligt, men långt ifrån unikt.

I Sverige har däremot journalister från omkring tio medier fått läsa boken på förhand. (TT)

Mer läsning

Annons