Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskt presstöd kräver kulturjournalistik

/
  • Vem försvarar kulturbevakningen när tidningarna blöder? I Danmark krävs bevakning av
  • Alice Bah Kuhnke (MP) är bekant med den danska modellen men vill invänta medieutredningens resultat innan hon tar ställning. I direktiven till medieutredningen efterfrågar regeringen förslag som främjar

Kulturjournalistiken krisar, redaktioner krymper. Vem ska lyfta och bevaka det lokala kulturlivet om inte tidningarna längre orkar? Ännu verkar kulturministern inte redo att följa det danska exemplet att kräva kulturbevakning för att ge presstöd.

Annons

GT:s kulturredaktör fick sparken när Expressen drog in 50 tjänster. Ännu en självständig kulturchef försvann när Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads kulturredaktioner slogs ihop. Arbetarbladet i Gävle förlorar nu en av sina två kulturjournalister och i flera av landets tidningskoncerner förs diskussioner om hur recensioner och annat material ska delas ännu mer.

Allt detta är konsekvenser av tidningskrisen i stort, men frågan är om kulturmaterialet har samma chans att överleva som nyhetsbevakningen?

– Jag tycker man kan se att det är det skrivande som tar tid, den krävande journalistiken, som är hotad. Det är svårt att säga att den digitala utvecklingen inte också går mot mer lättuggade texter, säger Johan Malmberg, ny kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad.

Kultursidorna finns för att de sysslar med de stora frågorna och för att de faktiskt är lästa, skrev Åsa Linderborg nyligen i Aftonbladet. Men hon konstaterade också att de som menar att tidningarna har ett ansvar för kulturen eftersom kulturen har ett värde i sig, har höga alternativt väldigt naiva tankar om den nya kapitalismen.

Göteborgs-Postens tidigare kulturchef, Gabriel Byström, tycker att den debatterande kulturjournalistiken har fortsatt stark ställning men också att tidningarna har svårt att finansiera kvalificerad journalistik.

Efter sin granskning av situationen i Ungern har han blivit varse ett demokratiproblem som han ser tendenser till även i Sverige. I den digitala världensöker vi bekräftelse för de åsikter vi redan har i stället för att utsätta oss för andra.

– Ibland är det som att vi inte klarar av att ha en riktig diskussion. Det har blivit ett mycket hårdare tonläge när man skriver om vissa frågor. Jag tycker mig märka på reaktionerna att många hämtar sin information från Samtiden och Dispatch i stället för från en gemensam offentlighet, säger Byström, numera chef för Sveriges Radio, P4 Skaraborg.

Koncernen Mittmedias tidningar får från mitten av april en ny och gemensam kulturchef i Gunilla Kindstrand. Tanken är att tidningarnas egna kulturredaktörer ska stå starkare tillsammans men också i större utsträckning samarbeta när det gäller administration och recensioner. "Färre anmälningar men mer kritik", ser hon som ett mål även om redaktörerna även i fortsättningen ska ha sina egna lokala budgetar.

– Hos oss håller kulturjournalistiken i identitetsfrågorna och i väldigt många viktiga debatter: om turism, om avfolkning, om konstruerade centrum- och periferiförhållanden. Kulturvakningen betyder mycket för det som är lokal medias DNA, säger Gunilla Kindstrand som skulle välkomna ett krav på kulturjournalistik i det framtida presstödet.

– Jag tror att det skulle vara bra att ha en så tydlig formulering. Det skulle tydliggöra dimensionerna i det vi kallar lokal journalistik.

I Danmark krävs till skillnad från i Sverige bevakning av "kulturella teman" för att få presstöd. När det danska stödet gjordes om för att par år sedan blev just kulturkravet ifrågasatt berättar Søren F Jensen, jurist vid danska Kulturstyrelsen. Men den politiska majoriteten enades till slut om se kulturbevakningen som grundläggande för den demokratiska förståelsen.

Det håller även kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) med om.

Ändå finns inga krav på just kulturjournalistik i regeringens direktiv till den pågående medieutredningen. I stället efterfrågas "mångfald, allsidig nyhetsförmedling, kvalitet och fördjupning".

Borde kultursidor krävas även för det svenska presstödet?

– Jag och departementet känner väl till den danska modellen och självklart gör vi vidare utblickar inför den politik vi ska forma. Men jag vill inte peka ut några specifika verktyg i det läget vi befinner oss i. Utredningen måste först få jobba på i sin egen takt.

*

LÄS OCKSÅ: http://www.arbetarbladet.se/kultur/kronika-kulturmaterialet-ar-den-fula-ankungen

Mer läsning

Annons