Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darwin hade fel

/
  • enklaste alternativet. Om vi riskerar att inte kunna använda msn, då väljer vi Windows. Och när vi väljer att gå dit de flesta väljer att gå – då gör vi det för att vi inte vågar annat, konstaterar dagens avsnitt av Storytellingskolan.Foto: Scanpix:

Man behöver inte vara ingenjör för att begripa att det är något fel på Windows operativsystem. För det första är systemet så ologiskt att det behöver produceras x antal manualer för att begripa det till fullo.

Annons

För det andra är härligheten så strykkänslig att det krävs ideliga uppdateringar parat med antivirusprogram och spionfilsspaning för att hålla säkerheten intakt.

Ändå är uppfinningen världsledande. Bill Gates var smart som släppte licensen fri och därmed lämnade Apple akterseglat i slutet på 1980-talet. Det är billigt att skaffa en pc. Problemet är väl att det är den enda fördelen.

Med Windows i bakhuvudet är det lätt att sluta sig till teorin att det som överlever på marknaden är det sämsta i sin genre. Tvärtom vad man fick lära sig i skolan – att människans utveckling innebär att de bästa människorna och därigenom de bästa idéerna alltid står sig. Således, Darwin hade fel.

Exemplen är hur många som helst.

Alla vill ha nyttig mat. Ändå vinner förslaget att potatis ska få genodlas kraft.

Alla tycker att konst ska vara personlig och nyskapande. Ändå görs det dokumentärer om Per Gessle.

Alla vill se bra fotboll. Ändå spelar Mikael Nilsson i det svenska fotbollslandslaget.

I en tid när Ekobrottsmyndigheten är så pass underbemannad att den inte hinner med mer än en bråkdel av alla ärenden – då kanske man borde öka personalstyrkan i stället för att skära ner. Särskilt i en tid när arbetslösheten ökar och statskassan blöder.

I stället läggs det lagförslag för att komma åt fildelare och Internetanvändare. Den förstnämnda lagen delar till och med branschen i två läger. Den senare lagen, FRA-lagen, har inte ens ett tydligt syfte. Som lök på laxen kommer snart ett lagförslag som gör det lättare för domstolar att straffa barn.

Tydligen ska vi i fortsättningen inte mäta ”samhällets bästa” utifrån Jeremy Benthams tes ”största möjliga lycka för störst antal människor”. ”Kvalitet” verkar istället numera definieras som ”det som opinionsbildarna tycker är bäst för det stora flertalet”.

Här i Europa saluförs inte politik utifrån ideologi längre, i stället ger man folk löfte om beskydd. Beskydd mot terrorism, beskydd mot för många invandrare, beskydd mot kommunism, beskydd mot bankkonkurs.

Ideologi har ersatts med balsam mot rädsla. Om vi människor är skrämda köper vi vad som helst.

Om vi riskerar att inte kunna använda msn, då väljer vi Windows. Om potatisen riskerar att börja kosta för mycket, då väljer vi genmanipulation. Om vi tror på skräckpropagandan att landet håller på att gå under, då väljer vi att terrorisera invandrare. Om vi tror på skräckpropagandan att kommunen håller på att gå under, då vill vi inte bli europeisk kulturhuvudstad.

När vi väljer det enklaste alternativet, när vi går dit som de flesta väljer att gå – då gör vi det för att vi inte vågar annat. Det är inget aktivt beslut. Vi låter någon annan göra valet åt oss.

Tror ni mig inte kan ni alltid läsa Henrik Fexeus nya bok om påverkan, ”När du gör som jag vill” (Forum). Eller försök jobba på pc:n samtidigt som Windows installerar de senaste uppdateringarna.

Hans Carstensen

Mer läsning

Annons