Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gamla visorna lever ännu

/
  • Triakel spelade i Gävle konserthus. 20 mars kommer de till Torsåker. Missa inte!   Foto: Triakel

Thyra Karlsson från Alanäs i Jämtland räknas som en av Sveriges främsta vissångerskor, trots att hennes röst aldrig gavs ut på skiva. Hon föddes 1912 och avled 2001 utan att fullfölja drömmen att ge ut en skiva med den visskatt som hon samlat på sig under livet.

Annons

I en liten anteckningsbok skrev hon, med fin skrivstil, ner otaliga traditionella visor för att bevara dem till eftervärlden. Inspelningar med henne finns bevarade i Svenskt visarkiv.

Nu hjälper folkmusikgruppen Triakel till med uppgiften att hålla dessa visor vid liv. De har gett ut en skiva med visorna från Thyra Karlssons anteckningsbok och är i veckorna ute på en turné i länet som under torsdagskvällen landade i Gävle.

Atmosfären är varm och familjär när Triakel öppnar upp denna koffert med stämningsfulla visor. Alla i publiken som har sett Triakel tidigare får räcka upp handen, och jag är ganska ensam om att sitta med handen nere. Fansen är trogna.

Efter konserten tillhör jag skaran av fans. Emma Härdelins klara sång, som förmår att förmedla berättelserna i de gamla visorna, är en njutning att lyssna till, och Janne Strömstedt och Kjell-Erik Eriksson på tramporgel och fiol låter hennes röst stå i centrum. Man sluter ögonen och förflyttas till en annan tid och en annan plats. Från Amerikaresenärens fartyg när han reser över Atlanten till stugan där en man jämrar sig över att ha fått stryk av hustrun.

”Tusen tankar” är kvällens finaste stund. Visan har funnits med i Triakels repertoar länge, långt före tiden med Thyra, men de menar att de inte kan ge ut en skiva med Thyra Karlssons visor utan att ha med ”Tusen tankar”. Dessutom blir det jobbigt för arrangören, eftersom publiken kräver tillbaka pengarna om de inte spelar den, tillägger de skämtsamt.

”Tusen tankar” står ut eftersom känslorna i den är så starka, omöjliga att ignorera. Om jag ska invända något mot Triakels konsert, är det att vissa av visorna flyter förbi väl enkelt och saknar intensiteten i ”Tusen tankar”.

Men det är inte något musealt bevarande av Thyra Karlssons samlade visor som Triakel bjuder på. De har gjort ett bra jobb med att blåsa bort dammet. Musiken lever och andas.

Mer läsning

Annons