Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tävlar i årets Videogudfestival

/
  • På Videoguds videokonstvisningsstationer just nu visas konstnären Mandana Moghaddams film

Annons

Gävleborg firar videokonsten med en egen dag om året. Då hålls Videogudfestivalen som i år bland annat har den berömda konstnären Charlotte Gyllenhammar som föreläsare.

Videogud är ett länsövergripande samarbete för visning av videokonst mellan Gävleborg, Uppsala och Dalarna. Samarbetet inbegriper också den årliga festivalen som turnerar mellan länen och här gången hålls i Uppsala, på Slottsbiografen onsdag 20 april.

Charlotte Gyllenhammar ska berättar om sitt konstnärskap, liksom Lars Arrhenius. En annan gäst är konstkonsulten Ann Magnusson som bland annat talar om Brian Enos offentliga konstuppdrag i Sverige.

Under Videogudfestivalen hålls en tävling i videokonst för deltagare med anknytning till något av länen. Bland årets tävlingsfilmer finns "Find the red rst" av Emelie Markgren från Gävleborg, som tävlar i öppna klassen.

I klassen för högskolestuderande och yrkesverksamma konstnärer deltar Gävleborgsbidragen "Hierarki" av Salad Hilowle och Henrik Pekkari, "Dérive" av Anna Asplind samt "Frätande Illavarsel" av Mika Wiborgh och Tommy Forsberg.

Filmvisningar och föreläsningar under Videogudfestivalen 2016 är gratis.

Videoguds visningsstationer för videokonst finns bland annat på Silvanum och Gävle sjukhus. Där kan man just nu se Mandana Moghaddams tre minuter långa och starka "Exodus" som rullar kontinuerligt på skärmarna. Läs mer om den här.

Mer läsning

Annons