Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill lysa upp Lena Nyman

/
  • Anna Bromeée och Anna-Lena Hemström hyllar Lena Nyman i en musikteaterföreställning på Gävle teater måndag 9 november.

Annons

Det kom en bok om Lena Nyman. Det kom också teater om Lena Nyman. Hennes öde och hennes karriär fortsätter att fascinera. Den svenska skådespelaren dog 2011: hon hade varit omsusad, folkkär och fått priser men har ännu mer i efterhand hyllats för sitt geni.

I "Ett bloss för Lena Nyman" gör Anna-Lena Hemström och Anna Bromée musikteater till Lena Nymans ära. Föreställningen beskrivs som ett porträtt av hennes liv och karriär, med kärlek och humor.

Måndag 9 november framförs den på Gävle teater.

"Ett bloss för Lena Nyman" bygger på hennes egna ord, kvarlämnade i sjutton Konsumkassar med dagböcker och brev som hon skänkte till Sveriges Teatermuseum.

Hedvig Claesson har regisserat uppsättningen som hade urpremiär i september 2012 på Katrineholms Kulturhus. Sedan dess har den spelats för utsålda hus runt om i landet och är nu på turné genom Riksteatern.

Dagboksskatten kom till användning också när Annika Persson gav ut sin Lena Nyman-biografi "Jag vill ju vara fri" (2013). Lena Nyman hade tänkt skriva sina memoarer men orkade aldrig, hann aldrig. Boken berättade om ett hjärtslitande människoöde. Men musikteaterföreställningen lovar att både tända och vara ett ljus.

"När rösten fördelas på två lyfts därtill Lena Nymans berättelse till ett allmängiltigt plan och blir i någon mån också ett dokument över en tid, en kvinnosyn och en medieoffentlighet alltid hungrande efter mer människoliv att stöpa om till rubriker", tyckte Västerbottens-Kurirens Sara Meidell i sin recension när "Ett bloss för Lena Nyman" spelades under kulturhuvudstadsåret i Umeå.

Senare i veckan får Gävle teater besök av en annan föreställning som råkar ha sin upprinnelse just i kulturhuvudstadsåret. Det är "Till häst genom Västerbotten" med Sven Björklund och Olof Wretlind, som spelas två kvällar, torsdag och fredag.

*

LÄS MER: Underbart och vackert om Lena Nyman.

Mer läsning

Annons