Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: "Fel väg att gå" varnar Camilla Dal

/
  • Camilla Dal, Gävledebattör och konstnär med intresse för byggnadsvårdsfrågor.

Risken finns att inget blir bevarat i slutänden, varnar Gävlebon Camilla Dal i en replik till Bodil Juggas inlägg i Sjötorpsdebatten, i Arbetarbladet 29/4.

Annons

Bodil Juggas har tidigare varit starkt pådrivande i frågan om Strömvallens bevarande. All heder åt henne för det. Nu tar hon upp frågan på nytt, i ljuset av den nystartade kampanjen för Villa Sjötorp, och hennes inlägg saknar inte poänger. Hon riktar strålkastaren mot historiesynens betydelse för kulturpolitiken, en mycket viktig aspekt.

Men, som jag ser det är det fel väg att gå att ställa olika skyddsvärda objekt mot varandra. Fokus bör inte ligga på sånt krakel. Vem vet var vi hamnar om bevarandet av byggnader ska fördelas efter någon form av rättviselinjal.

Min magkänsla säger mig också att sådana rättvisekrav kan öka risken för att inget bevaras i slutändan. Vi får inte glömma att politiker gärna vill bli av med sådant de ser som problem. Dit hör bevarandefrågorna, tveklöst.

Nej, låt oss istället ägna oss åt dessa frågor på ett fruktbart sätt, genom att synliggöra och lyfta dem där det är nödvändigt och när så krävs på flera fronter samtidigt.

Camilla Dal

Mer läsning

Annons