Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: "Lögner om Nordkorea"

/

Torbjörn Björkman I Karlholmsbruk är missnöjd med Arbetarbladets recension av en bok om Nordkorea. "Ett fantastiskt land", protesterar han.

Annons

Jag har läst Bodil Juggas recension 4 februari, om Jang Jin-sungs bok om Nordkorea. Jag har arbetat för Svensk-Koreanska Föreningen sedan snart 20 år. DFRK är ett fantastiskt land. Jag har bland annat bott hos bonden Sven-Erik Johansson som under många år arbetade med jordbruksprojekt för Pingstmissionen i Nordkorea. Han hade en lägenhet i Pyongyang.

Juggas skriver att Jang ”medgav nyligen att han ljugit om detaljer men att stommen i hans skrämmande berättelse är sann”. Men hon ”vet” eftersom hon har läst om dramatiska flyktingöden. USA vägrar sluta fred med Nordkorea och har enorma resurser för att producera lögner. ”Flyktingar” överdriver eftersom sådana historier säljer bättre. Jag känner tre skandinaver som arbetat och bott i Nordkorea. De ger en annan bild.

Förutom Sven-Erik Johansson arbetade uppsalabon Birgitta Karlgren som chef i DFRK för WFP, World Food Program i Nordkorea 1996–97. Karlgren sa:

"Lastbilschaufförer som kört mellan Pyongyang och Kina påstås ha sett mängder med döda människor efter vägarna. Det var lögner. Min personal åker varje vecka denna väg utan att se döda människor. Troligen sitter journalisterna i Peking och vill ha material. Chaufförerna säljer lögner.!.

Finnen Esko Koskinen som också arbetet för WFP i Nordkorea: ”Washington Post skrev 1999 att reportern James Pringle stod i Kina vid gränsfloden och tittade över till Nordkorea. Han påstod att han sett oxkärror lastade med lik. Jag frågade honom var han sett detta. Han svarade: ”Inte alls, men det är sådant som folk vill höra”.

Svensk-Koreanska Föreningen genomför vår nästa resa 2016. Vill du uppleva något särskilt, åk med oss. Nordkorea är värt en resa.

Torbjörn Björkman

Karlholmsbruk

*

Svar direkt:

Mycket ska man höra. Vad gäller "det fantastiska" med Nordkorea hänvisar jag till Utrikesdepartementets och FN:s rapporter om grova, systematiska och omfattande brott mot mänskliga rättigheter.

Där står även:

”Yttrandefriheten är mycket begränsad och kritiska yttranden bestraffas. Alla konst- och kulturyttringar tjänar samhällssystemet. Det förekommer inte någon fri debatt varken på nationell eller på lokal nivå.”

Men tack för dina synpunkter. Här är även din röst välkommen att höras.

Bodil Juggas

Kulturredaktör, Arbetarbladet

*

Fotnot. Recensionen av Jang Jin-sungs "Kära ledare" kan läsas här: http://www.arbetarbladet.se/kultur/nordkorea-det-onda-sagolandet

Mer läsning

Annons