Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nytt nätverk vill ha integration med kultur

Ett dynamiskt, öppnare och modigare samhällsklimat. Det vill nystartade nätverket Gemensamt Gävleborg se. Med hjälp av kulturens krafter. Nu vill man bjuda in fler kulturutövare att medverka.

Annons

För drygt ett halvår sedan talades det mycket i Gävleborg om att integrationen måste bli bättre. Många argumenterade för att det är viktigt att arbetsplatser och utbildning måste öppna sig för människor som flytt och kommit hit.

De diskussionerna har mer eller mindre avstannat. Det är långt till nästa val. Kanske hittade man inga enkla lösningar.

Men talade någon om kulturens kraft och möjligheter?

Vi är ett nätverk av kulturföreningar i länet och kallar oss Gemensamt Gävleborg. Vi tror på kulturen som en väg till integration. Det som kallas den svenska kulturen har formats under generationer av influenser från andra länder och kulturer. Kulturen omfamnar alla delar av vårt liv. Vi ser musik, teater, bildkonst, dans, hantverk, fotografi, litteratur och så vidare som vägar till möten mellan människor med olika bakgrund och möten mellan unga och äldre.

Sång, berättelser, bilder och andra sätt att uttrycka sig gör att människor kommer varandra närmare. Nya världar kan öppna sig. Människor vill berätta för att visa vem jag är och vad jag och mina vänner och min familj har varit med om, berätta också för att försöka förklara och förstå vad det är att leva. Sådant förenar människor, även i en tid då en del tycks vilja sortera människor, skilja dem åt.

Vi tror på kulturen också som en drivkraft i ett interkulturellt samhälle, där kulturerna och de konstnärliga uttrycken kan färgas av varandra och blandas och därmed skapa ett mer dynamiskt, öppnare och modigare samhällsklimat.

Vi i nätverket Gemensamt Gävleborg vill bjuda in och uppmuntra kulturutövare med bakgrund i andra länder att bli synliga på scener, i utställningsrum och salonger, på bibliotek och skolor och på alla andra platser där evenemang kan skapas.

Vår plan är att vi föreningar nätverket kan skapa egna evenemang som kan turneras till andra föreningar i nätverket och därmed till andra kommuner i länet. Det betyder att kulturutövare får möta en större publik och att publiken får möta fler uttryck och artister, konstnärer, hantverkare, författare, skådespelare och så vidare. Det betyder också bättre resursutnyttjande av den kultur som finns i Gävleborgs län.

Vi hoppas att de som ser värdet i vad kulturutövare med bakgrund i andra länder kan erbjuda av bilder, musik, dikter, sånger, hantverk, scenkonst och sång vill vara med i arbetet. Vi hoppas även att beslutsfattare i Region Gävleborg och i de kommuner där vi är verksamma inser kulturens möjligheter att bidra till ett mer spännande och mer socialt hållbart Gävleborg och därmed ge oss det stöd ideella föreningar behöver för att kunna erbjuda kvalitet.

Det vore ett väldigt slöseri med mänskliga resurser och erfarenheter att inte ta chansen. Den som vill vara med i arbetet kan ta kontakt med någon av oss.

Gemensamt Gävleborg

Dellenkultur i Delsbo, Konstkraft i Ljusne, Konst och Landskap i Ockelbo, Kulturum i Gävle, Lokomotiv i Bollnäs och Sveriges Konstföreningar i Gävleborg.

Mer läsning

Annons