Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Symfoniorkestern är en bra affär för Gävle och Sverige

/
  • Gävle Symfoniorkester i Seoul under företagseventet Sweden Day.
  • Dirigenten Jaime Martín, solisten Gabor Boldoczki och Gävlesymfonikerna tackar den jublande publiken i Shanghai Symphony Hall.

Gävlesymfonikernas vänförening rapporterar från orkesterns Asienturné: Vi fick med egna ögon se hur Gävle och Sverige fick sitt namn på den musikaliska världskartan, skriver ordföranden Ingrid Iremark

Annons

Gävle Symfoniorkester har just kommit tillbaka från en mycket framgångsrik turné i Sydkorea och Shanghai. En liten grupp från föreningen Gävle Symfoniorkesterns Vänner följde på egen bekostnad med på turnén och fick med egna ögon se hur Gävle – och Sverige – tack vare vår orkester fick sitt namn på den musikaliska världskartan.

Det var en oförglömlig upplevelse för oss i föreningen att med orkestern få möta så gott som fulla konsertsalar och en ung, entusiastisk publik som jublade och ville ha extranummer. I Shanghai ville publiken knappast gå hem efter den två timmar långa konserten i det magnifika nya konserthuset, Shanghai Symphony Hall, som liksom Gävles konserthus byggts om från en simhall. Närmare 5 000 personer har lyssnat på orkestern under fyra konserter i Seoul, Ulsan och Shanghai.

Vi konstaterade att Gävle har en orkester som står sig väl i internationell konkurrens med en chefdirigent med stjärnstatus som får orkestern att prestera på topp under varje konsert. Den ungerske solisten Gabor Boldoczki med sitt virtuosa trumpetspel bidrog självklart också till succéerna.

Vi kan notera att det i Sydostasien, där den ekonomiska utvecklingen gått med rasande fart, finns ett stort och ökande intresse för klassisk musik. Nya symfoniorkestrar startas i Kinas nya miljonstäder för att ge prestige och skapa sammanhållning bland invånarna.

En hundra år gammal orkester i en liten stad – med ett namn som är svårt att skriva och uttala – från ett litet och avlägset land väcker intresse och beundran. Vi i föreningen fick flera gånger berätta om de svenska musiktraditionerna.

Vi har också på vår resa kunnat se hur professionell orkestern är och vilken järndisciplin som råder bland musiker och tekniker även under påfrestande förhållanden med långa resor mellan olika tidszoner. Gävlesymfonikernas producenter Malin Gjörup och Einar Ander har gjort ett stort och skickligt jobb med att planera och genomföra detta.

I turnén ingick ett framträdande på Sweden Day i Seoul. Arrangemanget som lockade omkring 1 300 företrädare för den sydkoreanska regeringen, media, den akademiska världen, näringslivet och kulturen i tiomiljonersstaden Seoul var ett strålande exempel på när kultur- och näringslivsfrämjande kan gå hand i hand. Sweden Day genomförs i samarbete mellan den svenska ambassaden i Sydkorea, den exportfrämjande organisationen Business Sweden och de stora svenska företagen i landet som Volvo, Saab, Tetra Pak, SKF och Atlas Copco – och flera andra.

Gävle Symfoniorkester med mer än 50 musiker på scen i den gigantiska bankettsalen på Grand Hyatt Hotel i Seoul gav årets Sweden Day extra tyngd och betydelse för Sverigefrämjandet. Den svenska ambassaden i Seoul och generalkonsulatet i Shanghai har engagerat sig starkt i orkesterns besök. Svensk kultur och musik har betydelse för den positiva bild av Sverige som finns i både Sydkorea och Kina.

Vår orkester tog med denna turné ett rejält kliv ut i världen och den tog samtidigt Gävle och Sverige med sig.

Ingrid Iremark

Ordförande i Gävle Symfoniorkesters Vänner

Mer läsning

Annons