Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: ”Vi känner oss inte svikna”

/
  • Bokhandelsskyltning som gillas av författarna till ”Vi lever – när rocken kom från Gävle”.   Foto: Privat
  • Debattinlägg på Arbetarbladets kultursida 7/3 2015.
  • Gävleförfattarna Peter Alzén och Anders Sundin är nöjda med det stöd de fått och det intresse som ägnats deras bok. De känner inte igen sig i debattinlägget om att den lokalhistoriska litteraturen sviks.   Foto: Nils Palmeby

Under rubriken ”Sveket mot Gävleboken” framfördes i en debattartikel (Arbetarbladet Kultur 7/3) stark kritik mot hur den lokalhistoriska litteraturen behandlas, av både Gävle kommun och den lokala bokhandeln. Vi känner inte igen oss i den beskrivningen, skriver Peter Alzén och Anders Sundin, Gävleförfattarna bakom ”Vi lever – när rocken kom från Gävle”.

Annons

För nästan exakt tre år sedan satte sig vi oss ner och började skissa på vår bok ”Vi lever…” efter att länge ha gått och burit på tanken om att dokumentera den lokala historien om Gävleregionens musikliv mellan åren 1970 och 1990. Visste vi då något om hur stor efterfrågan skulle vara och hur många som skulle vara beredda att betala 279 kronor för vår bok ute i handeln? Självfallet inte.

Det är dyrt att trycka böcker, och dessutom tar osålda böcker stor plats. Och efter att ha haft källaren full med just osålda böcker och dyra fakturor att betala så la Gävle kommun ner sin skriftserie Natur & Kultur i Gävle.

Vi fick tydligt veta att de ovan nämnda orsakerna var anledningen till att kommunen inte var intresserade av att ge ut vår bok när vi sökte oss till Kultur- & föreningsstöd 2012. Men. De var däremot villiga att vara vårt nödvändiga bollplank för vår idé vi bar på. För de tyckte att projektet lät mycket intressant och visade tydligt att de trodde på vår plan.

Via Studiefrämjandet kunde vi också till sist med hjälp av Kultur- & föreningsstöd söka pengar ur olika fonder till finansiering av delar av tryck- och formgivningskostnaderna.

Vi påstår inte att författarna till debattartikeln har fel, men vi undrar ändå om de medvetet, eller omedvetet, lägger frågan om det finns en efterfrågan och om någon vill läsa deras böcker helt åt sidan. För det kan inte vara en mänsklig rättighet att få ge ut en bok, och vem ska betala? För det är mycket dyrt att trycka böcker har vi nu fått egen kunskap om efter att ha riskerat egna pengar på projektet. Speciellt om det som för oss var viktigt att närproducera boken och få den tryckt i Gävle i stället för till halva priset i Baltstaterna.

Innan vi sålt en enda bok och arbetat med den i närmare tre år så låg vi alltså ordentligt på minus när den gavs ut 13 november förra året. Vi gav också ut den på eget förlag. Vi tyckte ändå att det var värt att ge ut vår kulturhistoriskt viktiga dokumentation eftersom vi misstänkte att det trots allt fanns en läsekrets där ute någonstans som tyckte precis som vi. Och vi hade rätt visade det sig.

Vi känner heller inte igen oss i att den lokala bokhandeln ignorerar lokal litteratur, tvärtom. Akademibokhandeln Flanör skyltade med vår bok på paradplats och vi sålde cirka 100 böcker bara hos dem tills bokhandeln gick i graven för en månad sedan. Likaså tog Akademibokhandeln i Nian emot den och sålde bra. Helins bokhandel i Bollnäs hörde av sig och ville ha vår bok och likaså Akademibokhandeln i Valbo som dessutom bjöd in oss för signering.

Till och med Sveriges mest traditionstunga skivbutik PetSounds på Söder i Stockholm ville sälja vår bok. Från den bokhandel i Sandviken artikelförfattarna framhåller hörde vi inte ett knyst. Hur bokhandeln skyltar, säljer och väljer ut sina böcker lämnar vi helt i deras händer, de är trots allt experterna även om det kan var tufft för en lokal författare att konkurrera med de stora förlagens namn. Men så ser marknaden ut och vi litar på deras kunskap.

I dag är alla våra 750 tryckta exemplar sålda, samtliga här i Gävletrakten där vi själva distribuerat den. Efter det stora intresset har nu Telegram Förlag tagit över och ”Vi lever…” finns därför tillgängliga hos alla stora nätbokhandlare som Adlibris och Bokus med flera i en print on demand-version.

De har också hjälpt oss att producera en e-bok som finns tillgänglig för nerladdning i hela världen. Därmed har vi flyttat ut den lokala litteraturen och gjort Gävle intressant i hela Sverige. Men först provade vi om det fanns intresse här i närområdet och om det fanns en potentiell målgrupp. Precis som många av artisterna vi berättar om i boken gjorde vi allt själva.

Vi känner alltså inte att den lokala litteraturen är osynlig och att det saknas vilja att marknadsföra och berätta om den. Både Gefle Dagblad och Arbetarbladet recenserade boken seriöst och vi har haft flertalet föreläsningar. Bland annat på Stadsbiblioteket i Gävle, Kulturcentrum i Sandviken, Stadsarkivet i Gävle och hos flera lokala föreningar om ”Vi lever…”

Kanske har det varit tillfälligheter som gjort att vi nått ut, men vi har hela tiden haft läsarna framför oss i vårt arbete. De som till syvende och sist ska betala för boken och göra den möjlig.

Peter Alzén

Anders Sundin

Författare till ”Vi lever – när rocken kom från Gävle”

*

LÄS MER:

http://www.arbetarbladet.se/kultur/debatt-gavle-sviker-lokala-bocker

http://www.arbetarbladet.se/kultur/lokal-skarpning

Mer läsning

Annons