Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deckarförfattare invaderar Gotland

/
  • Lars Kepler-författarna Alexandra Coelho Ahndoril. och Alexander Ahndoril kommer att gästa den nya deckarfestivalen Crimetime Gotland.
  • Håkan Nesser är en av författarna som gästar Crimetime Gotland.
  • Den skotska deckarförfattaren Denise Mina är ett av de internationella inslagen på festivalen i Visby.
  • Den framgångsrika norska författaren Anne Holt, vars böcker sålts i miljontals exemplar över hela världen, kommer till Visby.
  • Den brittiska författaren Belinda Bauer, som vann prestigefyllda The Gold Dagger för sin debutroman

På torsdag drar Sveriges nya deckarfestival igång. Under fyra dagar gästas Visby av kända författare från såväl Norden som USA och Storbritannien.
– Deckargenren är ju het på alla sätt. Inte minst är det mycket stort intresse för den skrivarskola som vi anordnar, säger festivalchefen Carina Nunstedt.

Annons

Ett 50-tal författare kommer att närvara under festivalen Crimetime Gotland där det bjuds på utfrågningar, debatter, samtal författare emellan, författarmiddagar, mingel, filmvisningar och mycket mer.

Från Sverige kommer bland andra Håkan Nesser, Jens Lapidus, Tove Alsterdal, Mons Kallentoft samt Lars Kepler-författarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril. Dessutom gästas festivalen av utländska författare som Denise Mina, Belinda Bauer, Anne Holt och Jussi Adler-Olsen.

Katarina Wennstam, aktuell med "Skymningsflickan", finns också med bland deltagarna på Crimetime Gotland. Hon tycker att det är märkligt att det inte funnits någon liknande festival i Sverige tidigare.

– Jag tycker det ska bli jättekul. Jag ska både vara moderator och prata om mina egna böcker. Det finns verkligen ett deckarunder i Sverige och på många sätt är det den genren som är samhällsskildraren i Sverige idag. För fem år sedan var det en bespottad genre, men det har ändrat sig. Alla gillar inte allt, men det finns någonting för alla, säger hon till TT.

Även Christoffer Carlsson, som i höst ger ut "Mästare, väktare, lögnare, vän", kommer till festivalen. Han ska bland annat bli intervjuad och delta i panelsamtal.

– Bara att vi har en deckarfestival på svensk mark är någonting att se fram emot. Det är ju en fantastisk chans att få möta deckarläsare, och jag ser det här som en möjlighet till en enda stor fest. Och så är det coolt att det är på Gotland, det är väldigt speciellt, säger han.

Festivalchefen Carina Nunstedt säger att man från Visby kommun varit mycket intresserade och hjälpsamma – att man ser festivalen som ett sätt att förlänga säsongen (den årliga medeltidsveckan avslutades i helgen som gick).

– Vi hoppas på ett par tusen besökare detta första år, allt från gotlänningar till deckarälskare som kommer från hela Sverige, säger hon.

Arrangörerna har valt ut de deltagande författarna i samråd med bokförlagen. Man har velat ha författare som känns aktuella och som också kunnat ge ett brett program som representerar olika inriktningar inom deckar- och spänningslitteraturen.

– Alla tackade ja, det var bara två som inte kunde på grund av andra engagemang, säger Carina Nunstedt.

*

LÄS OCKSÅ: http://www.arbetarbladet.se/kultur/nytt-deckarpris-sticker-i-ogonen

Mer läsning

Annons