Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den fastspända flickan – utsåld på Gävle teater

/
  • Rakel Wärmländer spelar Nora i

Annons

En radiodokumentär av Daniel Velascos blev enormt uppmärksammad när den sändes i Sveriges Radio P1 2013. Den handlade om "Nora", en flicka som växer upp med våld, våldtas som 17-åring av polischefen Göran Lindberg, och tvångsomhändertas för sitt självskadebeteende.

Teater Fryshuset gjorde om dokumentären till en teaterföreställning.

"Jag hoppas att teatern leder till att Noras berättelse når en större publik och att fler unga som är utsatta kan få en styrka i att se den", kommenterade Daniel Velasco inför premiären på Stadsteatern i Stockholm i våras.

Nu kommer teaterversionen av "Den fastspända flickan" också till Gävle. Den görs som en monolog av Rakel Wärmländer som för sin insats fått beröm rakt över. Oerhört starkt, tyckte Svenska Dagbladets kritiker Lars Ring:

"Ingen kommer undan den blick som Rakel Wärmländer då och då låter Nora kasta på publiken".

Syftet med uppsättningen är dels att problematisera sexuellt våld och vårdens otillräcklighet, men också att synliggöra ungas psykiska ohälsa, enligt Teater Fryshuset.

Efter föreställningarna följer panelsamtal om självskadebeteende. Så också i Gävle där "Den fastspända flickan" ges i samarbete med kvinnojouren Blåklockan.

Och Intresset har redan i förväg varit stort – föreställningen på Gävle teater måndag 7 december är utsåld.

Mer läsning

Annons