Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den klarsynta sportskribenten

Mats Olsson, Expressenkrönikör, gör det onämnbara i sportsammanhang. Han tar avstånd från arenahysterin. Samma galenskap som fick Gävle i sitt grepp med fastighetsnissarnas Strömvallen-hägring härom året.

Annons

”Jag vägrar köpa påståendet att en ny arena räddar allt”, skriver Mats Olsson i söndagens Sport-Expressen.

Bakgrunden är det pågående paniska svenska byggande som tar sig uttryck i hela tre nya jättearenor bara i Stockholm. Och mindre orter hänger på trenden.

Som om fotbollens problem med svikande publik var en lokalfråga och som om pengarna automatiskt skulle strömma in med hjälp av kringarrangemang, vip-loger och artister.

Självklart behöver svensk fotboll nya – eller nyrestaurerade – arenor. Har behövt i många år, konstaterar han.

Men att de skulle vara omedelbara vinstmaskiner – dream on.

Nu är det ju så att Gävle faktiskt ska få en ny fotbollsarena. Den som behövs inte minst för att spelarna ska slippa dela omklädningsrum med avfuktningsaggregat, råttor och grodor.

Och ändå ekar fortfarande Gävlegnölet – eftersom det inte blev fastighetsnissarnas megaprojekt (som skulle ödelagt en idrottshistorisk kulturmiljö) som ska genomföras utan ett mer realistiskt förslag.

Då blir man glad över att läsa Mats Olsson. En sportsnubbe som svär i kyrkan. Och dessutom erkänner att det existerar värden som inte kan mätas i pengar. Olsson:

”Att jag sen personligen finner stor charm i Strömvallen i Gävle, Vångavallen i Trelleborg eller gamla Fredriksskans i Kalmar och Örjans vall i Halmstad är en annan sak. Det kan vara en läggningsfråga. Eller en defekt.”

Hi hi. Men just så. Fotbollen förtjänar bättre än att behöva gå på riskkapitalismens enkla finter. Fotbollens problem i dag förtjänar en riktig diskussion. Man tror på tomtar om man inbillar sig att produkten förändras av ett skrytskal, eller att hur många skrytbyggen som helst kan generera oändliga intäkter i oändlighet till alla.

Jämför förresten med det nu äntligen utlovade bygget av en inomhusarena för friidrotten i Gävle. Den kommer till för friidrottarnas skull. Inte för att någon gjort en glädjekalkyl.

”Arenatänket är ett av vår tids största bedrägerier, fullt jämförbart med Ebberöds Bank och Kejsarens nya kläder”, skriver Mats Olsson.

Tänka sig, jag tycker det ligger nåt i det.

Mer läsning

Annons