Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designparets livsverk till Sverige

/
  • Charles och Ray Eames fastnålade av stolsben.
  • Vardagsrummet hemma hos Charles och Ray Eames utanför Los Angeles. Huset stod klart i december 1949.
  • Lefullheten är ett kännetecken för paret Eames som inte bara gjorde plaststolar utan också leksaker, bland annat en plywoodelefant för barn.

Den kreativa energin flödar när Bildmuseet i Umeå visar det amerikanska designparet Charles och Ray Eames livsverk. De ikoniska plaststolarna ingår förstås men också mindre kända pedagogiska filmer om exempelvis datorer.

Annons

Man behöver bara titta på porträttbilderna för att se hur Ray och Charles Eames förkroppsligade den amerikanska efterkrigstidens framtidstro. Deras arbete var lust- och lekfyllt, vilket också genomsyrar den utställning som nu flyttats från Barbican Art Gallery i London till en betydligt mindre yta på Bildmuseet i Umeå.

– De var så sprudlande kreativa och gjorde mycket mer än de här stolarna som kanske är det som vi känner till i Sverige, säger Brita Täljedal, intendent på Bildmuseet.

På Eames Office i Los Angeles utvecklade paret sina många projekt. I Umeå visas förstås de massproducerade stolarna i aluminium och formgjuten plast, men också bland annat ett lekhus, en plywoodelefant och inte minst ett rikt urval av parets många presentationsfilmer. Just parets mångsidighet är slående.

– Stolarna är ju fantastiska, det finns stolar från 40-talet som känns djärva i dag. Men när jag var på Barbican och gick på den här utställningen blev jag tagen av filmerna med specialkomponerad musik. De dokumenterade exempelvis datorerna på ett positivt sätt, de var enormt kreativt och energigivande. Man får lust att skapa själv, säger Brita Täljedal.

Även om deras stolar i dag är allt annat än billiga i nyproduktion ville paret Eames göra god form för alla. I utställningen ingår även bilder från hjärtat i deras gemensamma verk, Eames House, huset och hemmet som var ett direkt resultat av deras livsstil och som de lät bygga av standardmaterial.

Till vernissagen söndagen den 17 april kommer bland andra Eames Demetrios, ett av barnbarnen, tillika chef för Eames Collection.

Under våren hålls en rad föreläsningar i samarbete med konstnärligt campus på Umeå universitet.

Mer läsning

Annons