Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är rätt att vara nyfiken på Horace Engdahl

/
  • Anna Hedenmo möter Horace Engdahl i
  • Horace Engdahl, känd svensk kultursnobb, svarar elegant i

Annons

Horace Engdahl sitter avslappnat i intervjufåtöljen så länge han får prata om Svenska Akademien. Men när skilsmässan från litteraturprofessor Ebba Witt Brattström kommer på tal lutar han sig oroligt fram och tillbaka. Det var den värsta tiden i livet. Han var samtidigt så sjuk att inte ens morfin hjälpte mot smärtorna.

Horace Engdahl är första gästen i en ny säsong av intervjuserien ”Min sanning” i SVT. Programmet sänds i kväll. Det är ett timslångt samtal där Engdahl frågas ut av journalisten Anna Hedenmo. Eftersom han är en ”känd person som gjort avtryck i det svenska samhället”.

I Horace Engdahls fall – först som elitistisk kultursnobb, sedan folkligare kultursnobb. Denna litteraturvetare, författare och ledamot i Svenska Akademien har både ställt upp i Bingolotto och skrivit schlagertexter. Motsvarande gjorde i och för sig hans tidigare Akademikollega Lars Forssell redan på 1970-talet; Forssell författade en vinnande melodifestivalenlåt och skapade en show åt Lill-Babs.

I ”Min sanning” hänförs Horace Engdahls kändisskap till hans förändrade framtoning. Frågan är om inte mer sanning ligger i ett mycket enklare faktum, att han länge var Svenska Akademiens ständige sekreterare. Och alltså var den som tillkännagav namnet på mottagaren av Nobelpriset i litteratur (med till synes ofantlig förtjusning och särskilt dramatiskt). Och hur fixerat är inte hela Sverige vid denna årliga händelse när vi tror oss stå i världens centrum.

Men spelar roll, nu är han där i tv-rutan för att öppna sig. Om hur till exempel sjutton litterära egon kan komma överens på Akademiens sammankomster.

”Det är oändligt svårt. Alla tycker ju att de själva är den viktigaste ledamoten. Det tycker jag också.”

Säger Horace Engdahl obekymrat.

Är han lika kaxig som han låter? Blev han mobbad som barn? Var han bäst i klassen? Hur upplevde han att bli ensam efter ett långt äktenskap?

Men de perfekta formuleringarna i den manliga intellektuella jättens svar säger säkert allra mest om vem han är. Det gör även det faktum att han slipper bli pressad med frågor om parnassens patriarkat.

”Min sanning” med Horace Engdahl visas i SVT söndag 10 januari klockan 20.00. Det är värt att se. Inte för snaskiga detaljer. Men jag menar, hur ofta får vi höra en programledare undra vad som är meningen med livet och erhålla en sakupplysning.

Horace Engdahl verkar för övrigt ha tagit till sig av ett stående inslag i litteraturprogrammet ”Babel” där böcker rekommenderas som medicin. Ivan Turgenjevs ”En jägares dagbok” tycks ha hjälpt mot både kärlekssorg och ryggont.

Mer läsning

Annons