Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det bidde en skolbiblioteks-tumme

/
  • Nya Vallbacksskolan tänker strunta i bibliotekarie och låta en lärare sköta skolbiblioteket.

Annons

Det lät så bra.

Vi hyllade Gävles nya stor-högstadium Vallbacksskolan, i en artikel för några månader sen.

Vallbacksskolan skulle få en egen skolbibliotekarie. Toppen.

Alla svenska skolor satsar nämligen inte på det. Kungliga Bibliotekets officiella biblioteksstatistik visar i en nyutkommen rapport att 90 kommuner saknar fullgoda skolbibliotek.

Vallbacksskolan i Gävle invigs till hösten i ombyggda lokaler där ett bibliotek får central plats. Skolledningen lovade att en bibliotekarie skulle anställas på heltid. Det finns med i budgeten, försäkrade biträdande rektor Victoria Strandberg-Zarotti i ett telefonsamtal med mig.

Vi måste ha missuppfattat varandra totalt.

För någon skolbibliotekarietjänst kommer inte att utannonseras.

Det blir istället någon av lärarna som ska sköta biblioteket. På oklart hur stor del av sitt arbete. ”Runt 20 timmar”, säger rektor Ulf Sjulander i dag.

Men i framtiden då? När skolan är fullt utbyggd i alla årskurser?

”Jag vet inte”, säger han.

Enligt skollagen ska elever ha tillgång till skolbibliotek – det står dock inget i reglerna om att biblioteket måste vara bemannat. Ett misstag i skrivningen enligt många bedömare, bland andra utbildningsminister Gustaf Fridolin. Han har enligt tidningen Skolvärlden uttalat sig så här:

"Det måste det finnas ett bemannat skolbibliotek på varje skola i landet. Jag tror att de flesta som var med och utformade nya skollagen trodde att den skulle innebära det".

Minst 20 timmars tjänst är den gräns som Kungliga Biblioteket sätter i sin kartläggning, för att skolbiblioteken ska anses som bemannade.

Men nya Vallbacksskolan siktade alltså högre än så. Från början. Nu väljer man att prioritera sin personalbudget annorlunda.

”Vi har otroligt höga ambitioner på alla områden”, försäkrar rektor Ulf Sjulander. ”Vi vill stimulera barns läsning men det tror vi också att våra duktiga ämneslärare kan göra”.

Valet har enligt honom stått mellan att anställa en speciallärare och en bibliotekarie.

Kungliga Bibliotekets statistikhandläggare Cecilia Ranemo kommenterar bristen på fullgoda skolbibliotek (tidningen Skolvärlden 27/5). Hon menar att orsaken bland annat är bristande vilja och okunskap hos skolledare och huvudmän:

”Kommunerna skyller ofta på att de hellre satsar på en specialpedagog, som i många fall dessutom blir den som får sköta biblioteket. Man ställer det ena mot det andra och betraktar biblioteksposten som en valfri sådan”.

”Barnen behöver dessutom lästräning för ökad läsförståelse och till det behövs specialutbildad personal som vet hur man utbildar och vägleder barnen i litteratur, sådant bibliotekarien är proffs på”, säger Cecilia Ranemo också.

Vallbacksskolan i Gävle gör inget formellt fel när man väljer att inte ha en skolbibliotekarietjänst.

Men jag är besviken.

Utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass utdelas årligen, av svenska akademikerfacket DIK. På listan över ”fenomenalt bra” skolbibliotek visade sig dock endast finnas orter i södra Sverige.

Inte ett enda skolbibliotek i hela Norrland höll måttet.

Min artikel tidigare i våras berömde Vallbacksskolan och även Ockelbo kommun som i år för första gången kommer att anställa en skolbibliotekarie när nya Perslundaskolan öppnas.

Ockelbo och Gävle, nu har ni chansen att bli skolbibliotek i världsklass! Det var förhoppningen.

Jublet kom kanske lite tidigt.

Mer läsning

Annons