Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det enda könet överraskning i Gävle

/
  • Dag Andersson i

Annons

Folkteatern bjuder på ett oväntat gästspel. ”Det enda könet” ska ges på torsdag nästa vecka. Det är en föreställning som förklarar ekonomiska principer – och ifrågasätter dem, ur ett feministiskt perspektiv. Den bygger på Katrine Kielos uppmärksammade bok med samma titel som kom 2013.

På scenen Dag Andersson i glitter och förkläde; hans två timmar långa performance kallas en ljudbok i live-format. Med både kalla fakta och kanelbullar som exempel.

”Boken är högaktuell i en tid där skillnaderna mellan privilegierade och utsatta blir allt mer synlig, där ursprung och ekonomiska resurser blir allt mer avgörande för våra chanser att leva ett bra liv”, enligt presentationstexten.

Uttrycket "det enda könet" anspelar på nationalekonomins föreställning om den rationelle mannen och Kielos frågade sig varför vi är så förförda av honom...

För regin står Tove Sahlin; tillsammans med Andersson bildar hon teaterkompaniet Shake if Collaborations som tidigare producerat bland annat ”Miss U”, ”Roses & beans” och ”My own bodies”. Shake it Collaborations kallar sig normkritiska, humoristiska och folkligt avantgardistiska.

Just nu är Dag Andersson knuten till Folkteatern Gävleborg som konstnärlig inspiratör i samband med skådespelaren Alexandra Zetterberg Ehns kommande föreställning ”Projekt: Mamma”.

”Det enda könet” spelas i Folkteaterns foajé torsdag 25 februari.

Mer läsning

Annons