Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här glimmar i vårens bokflod

/

Våren kommer med kulturtanter, artificiell intelligens och nya deckarförfattarpar. Vi har kikat närmare på vad som glimmar och larmar i säsongens bokflod.

Annons

Vårens kulturtant

En 62-årig dam åker på författarkryssning, analyserar Joyce Carol Oates och lägrar medpassagerare. Det händer i teaterchefen Martina Montelius nya roman ”Oscas Levertins vänner”, ny i april. Förväntas vara minst lika hämningslös och fantasifull som hennes skönlitterära debut ”Främlingsleguanen” härom året.

Vårens mediakriser

Kulturjournalisten Ulrica Kärnborg skriver om nya medier kontra en gammal journalistroll under ironiska titeln ”Klickokratin”. Många lär känna sig kallade att kommentera i just nya medier. Men en mer djupgående undersökning i ämnet är efterlängtad – vad betyder pressen på pressen för demokratin och samhällsutvecklingen? Utges i juni.

Umberto Ecos nya roman ”Upplaga noll” beskriver en skandalblaska och dess sensationssökande reportrar. Handlingen utspelar sig dock på 1990-talet så frågan är om boken kan kännas angelägen också i dagens förändrade medieklimat.

Våren uppkäftigaste?

Sociologen Roland Paulsen har ifrågasatt den heliga jakten på arbetstillfällen. Måste alla jobba? Måste alla jobba så mycket? Efter boken ”Arbetssamhället” 2010 gör han upp med hela idén om arbetets nödvändighet i ”Vi bara lyder. En bok om Arbetsförmedlingen”.

Vårens tänkare

Filosofi för nybörjare? Två små lättlästa böcker av koreansk-tyska professorn Byung-Chul Han har på kort tid översatts till svenska. Han ställer frågor om hur det digitaliserade, hyperaktiva marknadssamhället förvandlar individen. I nya ”Eros agoni” kritiserar Byung-Chul Han den senkapitalistiska kulturens extrema narcissism. Utkommer i april.

Vårens intellektuella utmaning

Att lära känna den intellektuella giganten Hélène Cixous kanske. Hon introducerades på svenska med romanen ”Inuti” för några år sedan. Nu har översatts ytterligare ett av den ryktbara franska feministens tidiga verk. ”Bilder av Dora” skrevs för teatern och hade urpremiär i Paris 1976. Den kommer i februari på lilla förlaget Atrium. Dramat utmanar Freuds fallstudie av en ”hysterisk” kvinna.

Vårens tomhet

Ungern är temaland för Bokmässan 2015 i Göteborg. Men den som vill förbereda sig genom att läsa ungerska författare har inte mycket att hämta i vårutgivningen. Man får gå tillbaka till ”Motståndets melankolo” av Lászlo Krasznahorkai” som kom i höstas eller Peter Nadas mastodontverk ”Parallella historier” i tre delar som förvisso räcker länge.

Vårens Gillian Flynn

Det påstår åtminstone förlaget om Catherine Chanter och hennes ”Källan”. Romanen beskrivs som en spänningsladdad kriminalgåta i dystopisk miljö. Den har vunnit flera brittiska litteraturpriser.

Vårens kärlekshistoria?

”Rosa Candida” handlar om passion och klosterträdgårdar och har sitt namn efter en unik ros. Isländska konsthistorikern Audur Ava Ólafsdottir har skrivit en hyllad roman som redan tidigare hunnit översättas till både engelska, franska, och tyska.

Vårens titelbyte

Paul Friyges biografiska bok om Jan Guillou blev stoppad efter stort ståhej förra våren – för att sedan komma ut på ett annat förlag, med ett tilläggskapitel och under ny titel. ”Höjd över varje misstanke” blev ”Jan Guillou – utifrån”. I maj är det dags för pocketupplagan. Då heter boken istället plötsligt ”Guilloutinen”. Bittert, vasst, vitsigt, pr-kuppigt - välj själv.

Vårens Piketty

Den franska ekonomen Thomas Piketty är så het att en sammanfattning av hans tankar snabbutgavs på svenska i somras. Men i mars är det äntligen dags för en svensk översättning av hela det nästan tusensidiga originalet, “Kapitalet i det 21:a århundradet”.

Vårens veteraner

Agneta Pleijel, Gerda Antti, Karin Fossum, PC Jersild, Nora Ephron, Marian Keyes, Susanna Alakoski, Lars Norén, Jan Mårtenson. Ja, ni kommer att hitta deras nya böcker också.

Vårens påminnelse

Tre somaliska kvinnor som tvingas fly från sitt land, tre människoöden. Uppmärksammade, unga somalisk-brittiska författaren Nadifa Mohamed berättar i ”Förlorade själar”.

Vårens svenska debutant

Kan bli exempelvis Charlotta Larsson som kommer ut med sin första roman ”Förvandlerskan”, om flickan Vera och en mamma som försvinner under sökandet efter en mytomspunnen kvinnoby. Bland andra nyblivna författare i vår finns Poetry Slam-mästaren Olivia Bergdahl med ”Efter ekot”, pseudonymen Neftali Milfuegos med ”Tankar mellan hjärtslag” och Mikael Berglund som skrivit ”Ett föremåls berättelse om obesvar”.

Vårens Hilary Mantel

De historiska romanernas brittiska Dame skriver på ”The mirror and the light”, fortsättningen på Cromwell-trilogin efter ”Wolf Hall” och ”För in de döda”. Under tiden kommer hennes memoar från 2003 ut på svenska - ”Skuggan av ett liv”. Hilary Mantel berättar om sin katolska uppväxt, sin studietid och en sjukdom som kanske gjorde att hon blev författare. Och gör henne till gäst hos Skavlan 6 februari…

Vårens parhästar

Tvåsamheten breder ut sig stort bland deckarförfattarna. Nu är det Mari Jungstedt som teamar ihop både privat och yrkesmässigt med norska fantasyförfattaren Ruben Eliassen. De planerar en serie kriminalromaner med handlingen förlagd till Gran Canaria. ”En mörkare himmel” heter den första. En kvinnlig svensk journalist och en norsk före detta polis löser mordgåtorna.

Från nya författarparet Peter Lindmark och Jimmy Lindgren kommer spänningsromanen ”Förrädare” om den svenska säkerhetspolisens hemligaste avdelning. Båda har erfarenhet av att skriva manus till actionfilmer.

Vårens Dick Harrison

Hur hinner han? Man undrar över historikern Harrisons enorma produktivitet. Notera dock att ”Slaveriets historia!”, aktuell i januari, är en komprimerad och uppdaterad version av hans tre tidigare böcker i samma ämne.

Vårens kroppen min

Fotbollshjälten Klas Ingesson hann skriva sin självbiografi innan han gick bort i oktober förra året, Kampen mot benmärgscancern blev den tuffaste matchen i hans liv, som förlagets förhandsreklam inte oväntat uttrycker det. ”Det är bara lite cancer” kommer ut i mars, är gjord i samarbete med fotbollsmagasinet Offsides skribent Henrik Ekblom Ystén, och har alla utsikter att bli en bestseller. Genren stolthet och tårar är stor i socialamedier-eran.

Vårens ämne

Mycket talar för att artificiell intelligens blir de närmaste årens stora och oroande debattämne. När blir datorerna smartare än oss? Oxfordprofessorn Nick Boström har skrivit en uppmärksammad bok om AI; ”Superintelligens” kommer på svenska i april.

Förändras vår moral i takt med robotarnas och drönarnas utbredning? Frågan ställs av filosofen Linda Johansson i ”Äkta robotar”.

Dags också att uppdatera sig på Alan Turing – matematikern som knäckte tyskarnas omöjliga kod under kriget och ”uppfann” datorn. Han inspirerade även till filmerna ”Enigma” och just nu bioaktuella ”The imitation game” baserad på Andrew Hodges 20 år gamla biografi som senare i vår kommer i svensk översättning under titeln på svenska ”Alan Turing – datageni, kodknäckare och gayikon”.

Vårens kinesiska berättare

I satiren ”Lenins kyssar” skriver Booker-prisnominerade Yan Lianke om en häradshövding som tänker köpa Lenins balsamerade lik för att locka turister till sin by. Aktuell i april.

En några decennier yngre kinesisk författare är Xiaolu Guo som hyllades för ”Kortfattade kinesisk-engelsk ordbok för älskande” och nu kommer med en ny, episk, kärlekshistoria – ”Jag är Kina”. Aktuell i mars.

Vårens underrättelseagent

Freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell är professor i underrättelseanalys. Hans första spänningsroman ”Mannen från Suez” berör samma ämne och är en mer verklighetsnära Hamilton-historia, gissningsvis.

Vårens små röda

Amerikanen Jonathan Lethem har skrivit en kärleks- och familjeroman som enligt beskrivningen samtidigt är den amerikanska radikalismens historia. ”En trädgård för dissidenter” kommer ut i maj.

”Rött uppror” är en så kallad succéroman om framtiden i ett samhälle där klasserna är färgkodade och de ”röda” slavar i planeten Mars gruvor. Författaren som slog igenom heter Pierce Brown. Filmrättigheterna redan sålda, tänk åt ”Hunger games”-hållet till.

Med ”Röd doc>” fortsätter antikforskaren Anne Carson sin originella berättelse om mytens monster Geryon. Nu på en isig roadtrip. Ges ut i april.

Vårens biografier

”Joe Hill”. Mannen som aldrig dog” är amerikanen William M. Adlers stora bok om Gävlesonen Joe Hills öde. Utges på svenska minnesåret 2015, 100 år efter fackföreningskämpens avrättning.

Författaren och tv-regissören Lars Molin blev ”Badjävlar!” med hela svenska folket och älskad för tv-serien ”Tre kärlekar” men gick bort bara 56 år gammal. Kollegan Gunilla Jensen har skrivit om hans klassresa och karriär i ”Lars Molin. Mitt i berättelsen”. Aktuell i april.

Skådespelaren Kjell Bergqvist porträtteras som ”Kjelle Berka från Högdalen” i en bok som anas vara frispråkig, vild och kändistät.

Vårens Norrland

Härnösandsförfattaren Doris Dahlin fortsätter berätta om familjerelationer och om att återvända till hembygden i en norrländsk stad, i nya romanen ”Himlen bar inga moln”.

”Oloflig beblandelse” av Anita Salomonsson handlar om bygdens småfolk och elände, i västerbottnisk berättartradition.

I debattboken ”Norrlandsparadoxen” av Arne Müller reser författaren genom Norrland och ställer frågan om vilka som egentligen tjänar på satsningarna på gruvor och vindkraft.

Vårens uppföljare

Karolina Ramqvists nya roman ”Den vita staden” är en fristående fortsättning, men inte på hennes senaste bok utan på ”Flickvännen” från 2009 som då belönades med tidningen Vi:s litteraturpris. Vad hände Karin som hamnade som en mans gisslan, instängd i ett hus?

Vårens skolkris

Malin Hedins roman ”Inte gå under” handlar om en ung kvinna på sitt första lärarjobb när inget blir som hon trott. Författaren arbetar som lärare.

Daniel Blixts diktsamling ”Utvecklingssamtal” skildrar klassrummets verklighet och lärarens existentiella frågor. Författaren arbetar som gymnasielärare.

Vårens framtidssagor

Efter isande ”Snöstormen” kommer i mars Vladimir Sorokins satiriska framtidsroman ”Tellurien” där Ryssland, Tyskland och andra nationer har sönderfallit i en mängd småstater med olika ideologier.

Kanadensiska Margaret Atwood fantiserar om en värld där en farsot utplånad alla utom en grupp MaddAddamiter . ”MaddAddam” som kommer ut i maj är avslutningen på en dystopitrilogi.

Jerker Virdborg skildrar ett ockuperat Stockholm och ett Sverige där milisen sätter upp vägspärrar, i sin nya roman ”Skyddsrummet Luxgatan”. Utkommer i februari.

Vårens Kim

Ännu en nordkorean skriver en bok om sin dramatiska flykt från diktaturen. Jang-Jin-sung tillhörde propagandaministeriet men hamnade i onåd. ”Käre ledare” lyder titeln.

Vårens nobla

Patrick Modiano fick Nobelpriset i litteratur och vi får läsa en av hans nyare romaner, ”Horisonter” från 2010 som nu översatts.

Vårens förhoppning

Att Tove Folkessons andra roman ”Sund” ska vara lika grym som hennes debut ”Kalmars jägarinnor”.

Vårens McBok

Lionel Shrivers nya roman ”Store bror” berör fetma som samhällsproblem. Ett syskonpar återses efter många år och en syster tvingas välja mellan sin hälsotrendiga make och sin överviktiga bror.

Vårens tyska våg

Förlaget Thorén & Lindskog specialiserar sig på tyskspråkig litteratur och blir först med att översätta österrikaren Robert Seethaler. Hans genombrottsroman ”Der trafikant” utspelas i 1930-talets Wien där 17-åriga kioskbiträdet Franz råkar komma i samspråk med en viss herr Freud. ”Tobakshandlaren” blir svenska titeln.

Vårens jubilar

100-årsminnet av Lars Ahlins födelse uppmärksammas 4 april med en nyutgåva av ”Natt i marknadstältet” från 1957. Dessutom kommer en novellsamling, samt ytterligare fyra av hans romanklassiker i digitala versioner.

Vårens byggritning

En ritning för det byggprojekt som är livet? Linus Gårdfeldts nya diktsamling "Lys med apan" finns redan i handeln och har modellen av ett hus som omslagsbild.

Vårens gästrikediktare

Poeten Carolina Thorell från Sandviken kommer i februari ut med en av sina sällsynta diktsamlingar. I ”Jungfrukällorna” låter hon oss höra Orfeus och Eurydike samtala.

Mer läsning

Annons