Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här innehöll kulturutredningen

/
  • I  centrum. Kulturutredningens ordförande Eva Swartz-Grimaldi fick svara på åtskilliga knepiga frågor både på och efter presskonferensen.

Kulturutredningen föreslår en rejäl ommöblering av de statliga kulturmyndigheterna.

Annons

Rikskonserter delas och avvecklas. Kulturrådet mister sin bidragsgivande roll. I stället samlas allt statligt stöd till de olika konstarterna i en ny myndighet.

Bidragsgivningen till scenkonst, musik, film, litteratur samt bild och form ska samlas i en enda myndighet.

Det betyder att hela Konstnärsnämnden med Bildkonstnärfonden, Sveriges Författarfond samt delar av Rikskonserter respektive Kulturrådet uppgår i den nya myndigheten.

Det framkom när kulturutredningen lade fram sitt betänkande.

Redan 2010 tänker sig kulturutredningen att ”Den nya myndigheten för konstarterna” ska vara i funktion.

– Vi tror att vi kan sätta fokus på de gemensamma frågor konstarterna har, upphovsrättsfrågorna och tråkiga frågor som pensionerna. Om vi samlar krafterna kan vi bli mer slagkraftiga, säger Eva Swartz-Grimaldi, kulturutredningens ordförande.

Förutom myndigheten för konstarterna föreslår kulturutredningen ytterligare två nya jättemyndigheter. De nationella biblioteken och arkiven ska senast 2014 samlas under en ny arkiv- och biblioteksmyndighet.

I den ska Riksarkivet, landsarkiven samt Talboks- och punktskriftsbiblioteket ingå. Kungliga Biblioteket får nationellt ansvar över biblioteken.

I den tredje nya myndigheten samlas Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Statens konstråd och Arkitekturmuseet.

Det nya Kulturrådet ska sköta förhandlingarna gentemot regionerna:

– Jag ser det som en förstärkt och ny roll för Kulturrådet, andra får ha sina uppfattningar. Vi kommer att bli regeringens stabsmyndighet och leda förhandlingar från statens sida, det är en stark roll, säger Kennet Johansson, chef för Statens kulturråd.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons